– Oppsigelsene er den nye regjeringens feil

Dette er begynnelsen på en trend, mener LO-leder i Østfold, Ulf Lervik.

Jøtul

25 til 30 ansatte mister jobben i Jøtul i Fredrikstad.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Onsdag ble det klart at 25 til 30 ansatte ved ovnsprodusenten Jøtul i Fredrikstad mister jobben.

Ulf Lervik , LO Østfold

Ulf Lervik, LO-leder i Østfold.

Foto: NRK

Det er den nye regjeringens feil, mener LO-leder i Østfold, Ulf Lervik.

Han tror det vil komme et ras av oppsigelser fordi Høyre og Frp har gjort det dyrere å permittere ansatte.

– Dette er nok dessverre en trend av en villet politikk, den blåblå-regjeringen har gjort det dobbelt så dyrt å permittere, sier Lervik til NRK.

– Det spiller inn

Tidligere har selskaper som permitterer ansatte hatt plikt til selv å betale lønnen de første ti dagene. Den blåblå-regjeringen har hevet antallet til 20.

Dermed blir det dobbelt så dyrt og det tvinger selskaper som sliter til å si opp folk, mener Lervik.

– Jeg er redd det blir mange oppsigelser istedenfor permitteringer når regjeringen har gjort det dobbelt så dyrt.

Konserndirektør for operasjon i Jøtul, Kristian Sten Iversen, oppgir regelendringen som en av grunnene til at selskapet nå velger å si opp ansatte.

– Endringen i regelverket gjør at det er mye mindre fordelaktig for bedriften enn det var i fjor. Det spiller definitivt inn, medgir han.

– Tilbake til Normalen

Erlend Wiborg

Stortingsrepresentant for Frp, Erlend Wiborg.

Foto: Kjell-Olav Nordberg

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Erlend Wiborg, sier regjeringen satser på å bedre bedriftenes rammevilkår for å gjøre det mindre sannsynlig at ansatte må sies opp eller permitteres.

– Det er litt spesielt av Lervik å gi regjeringen skylden for at Jøtul sier opp 30 personer, 29 dager etter at statsbudsjettet trådte i kraft.

Kravene til selskapene ble lettet på som følge av finanskrisen. Wiborg mener det er på tide å gå tilbake til normalen.

– Vi legger oss mer eller mindre på det samme nivået som man hadde før finanskrisen. Da viderefører vi det nivået som man har hatt i Norge gjennom mange år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårlig brannsikring gir gebyr

    Rådmann i Sarpsborg vil gi et tømrerfirma et overtredelsesgebyr på kr 140 000 for å ha oppført en brannvegg som ikke hadde tilstrekkelig motstand mot brann. Byggearbeidene ble stanset fordi kommunen mente feil og mangler var så alvorlige at de kunne bety fare for liv og helse. Lederen firmaet som nå er konkurs, Sherko Tagaran sier til NRK at han ikke har skyld i feilene fordi han kun har fulgt tegningen fra eier og arkitekt

  • Tiltalt for trusler ved flystasjon

    Kledd med kamuflasjefarget hette og med en våpenkopi synlig i bilen skal en 22 år gammel trønder ha kjørt forbi sperringer ved Rygge flystasjon i september i år. Nå er han tiltalt for trusler og for å ha brutt militær straffelov. Ifølge tiltalen skal han ha skremt to vaktsoldater som stod i adgangskontrollen ved flystasjonen