NRK Meny
Normal

– Blir for sårbart

I litt over en time fredag ettermiddag var luftrommet over Rygge lufthavn stengt fordi flygeledere ble syke. Det kunne vært unngått mener de som driver flyplassen.

Moss Lufthavn Rygge

Arkivfoto: Moss lufthavn Rygge.

Foto: NRK

Mellom klokken 16.20 og 17.40 i ettermiddag ble Avinors luftrom i Sør-Norge, sektor Farris, stengt. Det skjedde på grunn av akutt sykdom hos flere flygeledere.

– For sårbart

Stengingen gikk ut over tre flyplasser. Moss lufthavn Rygge, Torp flyplass i Vestfold og Geiteryggen i Skien i Telemark, som alle ligger innenfor sektor Farris.

– Det er ikke veldig heldig og er en situasjon vi ikke er veldig glad for. Det blir for sårbart, sier Silje Thoresen som er markedssjef ved den private flyplassen i Rygge.

Silje Thoresen

Silje Thoresen, markedssjef, Moss lufthavn Rygge.

Foto: Camilla Næss / NRK

Siden denne fredagen er innledningen til høstferien mener Thoresen at Avinor burde ha ekstra oppmerksomhet på å unngå stenging av luftrommet.

– Mange reisende blir fort berørt. Spesielt nå som det er høysesong.

Hun vil ikke uttale seg om hvordan Avinor burde organisere driften sin.

En avgang fra Rygge til Italia ble rundt halvtimen forsinket denne gangen. Ingen ankomster ble forsinket, ifølge nettsidene til Moss lufthavn Rygge.

Akutt sykdom

Også i Vestfold reagerer flyplassledelsen på stengingen av luftrommet fredag ettermiddag.

– Avinor klarer ikke å få folk på jobb og levere tjenester som vi betaler dyrt for, sier markedssjef på Torp flyplass, Tine Kleive-Mathisen, som videre sier selskapet vil undersøke hendelsen nærmere.

Avinor svarer at det var akutt sykdom hos tre flygeledere på vakt som førte til stengingen.

– Vi har tre personer som er akutt syke. De ansatte på jobb har lovpålagt pause, og da må vi stenge luftrom, sier kommunikasjonssjef Kristan Løksa i Avinor til NRK.

Løksa avviser at de stikker kjepper i hjulene for de private flyplassene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkt for ruskjøring

    En bilfører i 40-årene er mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i Moss sentrum. Føreren er anmeldt, og det vil bli tatt blodprøver, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Lokalderby i innebandy

    Det ble seier for Sarpsborg Sharks da de møtte Fredrikstad innebandyklubb i eliteserien i kveld. Kampen endte 5–2.