NRK Meny
Normal

Etter hundre biltyverier lover han bot og bedring

Den nå 44 år gamle Fredrikstad-mannen ble pågrepet etter en dramatisk biljakt sentralt i Lillestrøm i 2011. Det var hverken den siste biljakten eller det siste lovbruddet, mener påtalemakten.

Biljakt pågripelse
Foto: Politiet

Opptaket er gjort av politiets helikoptertjeneste, og viser en av jaktene på biltyven. Videoen er fra 7. januar 2011, og viser hva som skjedde sentralt i Lillestrøm, da mannen prøvde å stikke fra politiet for n'te gang.

  • Se politiets video:
Den nå 44 år gamle Fredrikstad-mannen ble pågrepet etter en dramatisk biljakt sentralt i Lillestrøm i 2011. Det var hverken den siste biljakten eller det siste lovbruddet, mener påtalemakten.

Til slutt får politiet tak i mannen, og han er dømt for dette forholdet. Men det er nok av nye lovbrudd for tingretten å ta stilling til i ukene framover.

Over ti dager, med innlagte pauser fram til og med 3. april, skal Heggen og Frøland tingrett vurdere mannens omfattende kriminelle karriere, og lovnad om å starte et nytt og bedre liv.

Rettssaken er ventet å være ferdig den 3. april.

Vill flukt fra politiet

Tiltalen lister blant annet opp sju tilfeller av voldelige forsøk på å unnvike politiet. Lørdag 2. mars i fjor kjørte han en stjålet Chevrolet Tahoe, og prøvde å komme seg unna forfølgende politi. Ved Grimstadtoppen på Mosseveien måtte en polititjenestemann kaste seg unna for å unngå å bli påkjørt, da 44-åringen svingte opp på en gangvei for å komme seg unna en spikermatte.

På den samme turen bråbremset og rygget han inn i en forfølgende politibil. Og underveis mot Karlshus lå han i venstre felt og prøvde å presse en politibil av veien. Bilene kolliderte, låste seg i hverandre og stoppet, men mannen fikk Chevroleten løs igjen, dyttet unna en annen politibil og stakk fra stedet.

Tiltalen skaper nærmest et inntrykk av en notorisk vinningsforbryter og biltyv, som knapt skyr noen midler for å komme seg unna.

En lang rekke forhold

Tiltalen er totalt tolv sider lang. Mannen er tiltalt for å ha oppgitt falske personopplysninger til politiet. Han må også svare for en lang rekke tilfeller av tyveri, av biler, ting han har stjålet fra biler det er brutt inn i, og maskiner og verktøy til en verdi av flere hundre tusen kroner. Han er tiltalt for flere tilfeller av heleri, bilkjøring i ruset tilstand, kjøp og oppbevaring av narkotika, dokumentfalskneri, uvettig kjøring uten førerkort og flere andre brudd på Vegtrafikkloven.

– Skal bli snill

Ifølge uttalelser til VG har mannen stjålet et tresifret antall biler de siste 25 årene. Han anslår tallet på biljakter til å være mellom 30 og 40. Han sier også at han nå vil vekk fra dette livet, noe som skal ha blitt viktig for ham etter at han ikke turte å vise seg i lillebrorens begravelse i februar i fjor, siden han var etterlyst.

Han har sittet lenge i varetekt etter hans siste pågripelse den 11. mars i fjor. Siden da har han sittet i varetekt, og hatt tilgang til ADHD-medisinering. Diagnosen fikk han i 2005. Han påstår i avisen at medisinen har hjulpet ham på rett vei.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: