NRK Meny
Normal

17-åring ranet 80-årig kvinne

En 17-årig gutt dro til seg håndvesken til en 80 år gammel kvinne, slik at hun falt. Deretter stakk han fra stedet mens kvinnen lå og skrek.

Fredrikstad tingrett

En 17-årig gutt møtte for Fredrikstad tingrett, tiltalt for ran i forrige uke.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Ranet fant sted på høylys dag ved Dammyr i Fredrikstad i mai. I forrige uke møtte 17-åringen for tingretten i Fredrikstad, og der innrømmet han at han hadde tatt vesken til kvinnen. 17-åringen var også tiltalt for kjøp og bruk av hasj.

Han møtte i retten sammen med en jevngammel gutt, og sammen var de tiltalt for tyveri av tobakk og kontanter fra en kiosk i Fredrikstad. Kameraten var også tiltalt for bilbrukstyveri og kjøring uten førerkort.

Fulgte etter ransofferet

17-åringen forklarte i retten at han hadde blitt oppmerksom på kvinnen en dag han var på vei hjem fra skolen. Hun gikk i samme retning som ham, og han bestemte seg for å følge etter. Han fulgte etter henne innom flere butikker i Fredrikstad sentrum.

Etter en halvtimes tid tok 17-åringen tak i vesken til kvinnen og dro den til seg. Da falt kvinnen i bakken. I retten forklarte han at hun lå på bakken og skrek da han løp fra stedet. Han så at andre kom til for å hjelpe henne. Han kastet fra seg vesken med alt innhold kort tid etter.

Kjempet imot

Kvinnen møtte i retten som vitne. Hun forklarte at hun instinktivt hadde kjempet imot og prøvd å holde igjen da gutten dro til seg vesken hennes. Hun forklarte at hun snurret rundt og falt. Hun fikk kraftige blodutredelser på håndleddet, ved det ene øyet og i pannen.

Fredrikstad tingrett har vurdert det slik at 17-åringens handling må oppfattes som et ran, og fant ham skyldig etter tiltalen.

Den 17 år gammel gutten er tidligere ustraffet. Fredrikstad tingrett ser svært alvorlig på ranet. Retten konstaterer at han planmessig plukket ut en eldre, fysisk svakere person og fulgte etter henne. Tingretten tok hensyn til at gutten tilstod i retten.

Påtalemyndigheten foreslo en betinget dom på fengsel i 60 dager for gutten, og at det settes som en betingelse at han gjennomfører en ungdomsoppfølging i regi av konfliktrådet over en periode på ti måneder. Tingretten var enig at det var en passende reaksjon.

Kameraten ble dømt til å utføre 75 timers samfunnsstraff.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stakk av etter påkjørsel

    Politiet etterlyser en bilfører etter en kollisjon på Ryggeveien i Moss i går kveld. På Twitter skriver de at en bilfører meldte at han var påkjørt av en bil som kjørte på feil side av en trafikkøy ved 21.30-tiden. Bilen politiet etterlyser føreren av kjørte i retning Råde.

  • Mistenkt for ruskjøring

    En bilfører i 40-årene er mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i Moss sentrum. Føreren er anmeldt, og det vil bli tatt blodprøver, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.