NRK Meny
Normal

Vil ha dialog om sammenslåing

Moss inviterer nabokommunene til dialog om kommunereformen. - På tide å komme i gang, sier mosseordfører Tage Pettersen.

Ordfører i Moss, Tage Pettersen
Foto: Anders Winlund / NRK

Regjeringen har varslet at den omfattende kommunereformen vil bli lagt fram i mai måned. Samtidig er det satt ned et hurtigarbeidende ekspertutvalg som skal foreslå hvilke kriterier som har betydning for oppgaveløsningen i kommunene.

Før helga ga Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner klar beskjed til kommunene om at de bør starte prosessene allerede nå og lokker med penger og bistand til kommuner som starter felles prosess mot sammenslåing.

I Høyre/Frp-kommunen Moss tas signalet fra Sanners superdepartement alvorlig. Ordfører Tage Pettersen sier han snarlig vil invitere sine nabokommuner til dialog.

- Dette er en prosess som kommer. Vår region har alt å tjene på å være blant de som er tidlig ute, sier Pettersen.

Ikke full begeistring

En runde NRK har tatt til kommunene som Moss ønsker å få med på en dialog om kommunereform, avdekker stor usikkerhet og motstand.

Ryggeordfører Anne-Lise Skartlien (Ap) etterlyser mer innhold i kommunereformen som hun kan ta stilling til.

Inger-Lise SKartlien
Foto: NRK

- Det blir som å løpe orientering i skogen uten at det er satt ut poster eller at vi har noe kart. Vi vet ikke hvor vi skal. Jeg og min kommune trenger mer kjøtt på beinet når det gjelder hva som er hensikten med kommunereformen.

I Råde er ordfører René Rafshol (H) også avventende og deler Skartliens holdning.

- En konkret dialog blir veldig vanskelig, for vi vet lite om hva storting og regjering forventer av kommunenes oppgaver i fremtiden, men en uforpliktende prat er ok, sier han.

Tage Pettersen mener det er nok grunnlag å starte på.

- Det er mange enkle ting å ta tak i før reformen er lagt fram, hvordan etablere et tettere samarbeid med sikte på en felles kommune om noen år, og vi har ikke mer tid enn at arbeidet må starte nå.

Motstand i Våler og Vestby

Våler kommune har vedtatt at de ikke vil gå i noen diskusjon om å delta i en storkommune i mosseregionen. Kommunestyret avviste i høst å utrede hva en kommunesammenslåing vil bety for Våler, og mener kommunen greier seg best alene.

Reidar Kaabel
Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

- Vi er ikke klar for noen debatt om å slå sammen Våler med andre kommuner, sier ordfører Reidar Kaabel (Sp). Han vil likevel komme på et møte med de andre kommunene for å lytte og si sin mening.

I Vestby er det langt fra jubel for å gå sammen med nabokommunen i sør.

- Vi har i liten grad diskutert muligheten for å gå sammen med Moss i en storkommune. For oss er det mer naturlig å se nordover mot Follo. Enten i en stor Follo-kommune, eller i en Follo Nord og Follo Sør-deling, sier John Ødbehr (H), ordfører i Vestby.

Han sier uansett at han gjerne kommer til et møte for å høre hva de andre kommunenes ståsted er.

- Helt ok

Tage Pettersen i Moss sier han ønsker å invitere kommunene rundt for å avklare ståstedet nå når kommunereformen er på trappene, og ting begynner å skje.

- Det er jo nettopp det jeg vil oppnå, nemlig å finne ut hvem som kan tenke seg å være med, og de som absolutt ikke vil være med. Helt naturlig at Vestby i utgangspunktet ser nordover, så tar vi den diskusjonen først og ser hvor vi vender opp som enkeltkommuner etterhvert.

Høyre og Frp, som styrer i Moss, vil gjerne at byen skal være et utstillingsvindu for den nye regjeringen.

- Mange mener at mosseregionen er godt egnet for å diskutere kommunereformen, siden den er en liten og kompakt region. Jeg mener vi bør være raske på å søke midler og diskutere kommunene i mellom om det er noe alle fem kommunene vil være med på , så får vi ta det derfra , sier Pettersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.