NRK Meny
Normal

- Kuer kan ikke redde drikkevannet

Kuer langs Vansjø vil ikke løse problemene i drikkevannskilden. Det sier forsker Marianne Bechmann.

Vansjø, september 2006
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Vannet i mossedelen av Vansjø har aldri vært så grønt av alger som nå. Innsjøen er drikkevannskilde for 60.000 personer i distriktet.

- Kuer er ikke løsningen

Rundt Vansjø er det stort sett kornbønder som holder til. I lang tid har man trodd at blant annet beitedyr ville føre til mindre avrenning - og bedre vannkvaliteten.

Men nå sier forskerne at dette faktisk vil gjøre vondt værre.

- Det er sikker noe som hadde vært hyggelig. Men husdyrgjødsel inneholder fosfor, og det er det siste Vansjø trenger mer av , sier Bechmann.

Jobber med tiltak

Tiltaksgruppa diskuterer nå nye metoder, som spesifikt skal stoppe fosfor fra å renne ut i vannet. Det er den som fører til algevekst, og nå må det tenkes nytt.

Etter årevis med kamp mot avrenning jobber nå forskerne fram en ny tiltakspakke som skal redde innsjøen.

- Det er viktig å ta tak i den korndyrkingen som foregår i dag. Man må gjennomføre tiltak som reduserer gjødsling og utrenning til Vasnjø, sier Bechmann.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se NRK Østfolds TV-sending 18:50

  • Det må bevilges mer penger

    -Vi løser ikke problemene på Sykehuset Østfold uten å bruke mer penger. Det sier Arbeiderpartiets Stein-Erik Lauvås. I dag var det møte mellom Østfoldbenken på Stortinget og sykehusets ledelse og tillitsvalgte. Lauvås er enig med flere fra sykehuset i at akuttmottaket må bygges ut. -Det må penger til for å løse den daglige driften, bemanningen må stå i stil til hva slags oppgaver som skal løses og dette er helsestatsrådens ansvar, sier Lauvås.