Normal

- Kuer kan ikke redde drikkevannet

Kuer langs Vansjø vil ikke løse problemene i drikkevannskilden. Det sier forsker Marianne Bechmann.

Vansjø, september 2006
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Vannet i mossedelen av Vansjø har aldri vært så grønt av alger som nå. Innsjøen er drikkevannskilde for 60.000 personer i distriktet.

- Kuer er ikke løsningen

Rundt Vansjø er det stort sett kornbønder som holder til. I lang tid har man trodd at blant annet beitedyr ville føre til mindre avrenning - og bedre vannkvaliteten.

Men nå sier forskerne at dette faktisk vil gjøre vondt værre.

- Det er sikker noe som hadde vært hyggelig. Men husdyrgjødsel inneholder fosfor, og det er det siste Vansjø trenger mer av , sier Bechmann.

Jobber med tiltak

Tiltaksgruppa diskuterer nå nye metoder, som spesifikt skal stoppe fosfor fra å renne ut i vannet. Det er den som fører til algevekst, og nå må det tenkes nytt.

Etter årevis med kamp mot avrenning jobber nå forskerne fram en ny tiltakspakke som skal redde innsjøen.

- Det er viktig å ta tak i den korndyrkingen som foregår i dag. Man må gjennomføre tiltak som reduserer gjødsling og utrenning til Vasnjø, sier Bechmann.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Et tre over strømledninger

    Politiet melder om at et tre har blåst over ende og lagt seg over strømledninger på Kråkerøyveien i Fredrikstad.

  • Strømløst i Rygge

    Ekstremværet "Knud" har blåst godt fra seg i Østfold. Ved 8-tiden lørdag morgen er 89 abonnenter strømløse i Rygge melder Hafslund Nett. Vinden var så sterk i går kveld og natt at arbeidet ved en høyspentmast måtte avbrytes på grunn av farlige forhold sier Morten Skaug, kommunikasjonssjef i Hafslund Nett. Arbeidet tas opp igjen nå i morgentimene og folk vil få strømmen tilbake raskt sier Skaug. Brannvesenet har vært ute på drøyt 80 oppdrag i forbindelse med at trær har veltet i uværet.