NRK Meny
Normal

- Dokumentene er falske

En støtteorganisasjon for psykisk syke etterforskes for å ha bedratt Sykehuset Østfold. Styrelederen er glad for at kortene kommer på bordet.

Sykehuset Østfold
Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Styret i Østfoldavdelingen av organisasjonen Mental Helse etterforskes av politiet for å ha levert falsk revisjonsberetning i forbindelse med årsregnskapet for 2005.

- Sykehuset Østfold har anmeldt dem i forbindelse med tildeling av offentlige midler på bakgrunn av den angivelig falske revisjonsberetningen, sier kriminalsjef i Sarpsborg Tore Abrahamsen.

Skal granske regnskapene

Politiet er foreløpig sparsomme med opplysninger om etterforskingen av organisasjonen som er landets største  for brukere, pårørende og andre interesserte innen psykisk helse.

- Vi har vært i kontakt med styreleder og andre personer i styret som har blitt avhørt. Nå vil vi foreta flere avhør, og se nærmere på disse regnskapene. Vi har ingen mistanker som er styrket her så langt, sier Abrahamsen.

Mental Helse Norge har ca. 9000 medlemmer.

Vil ha søkelys på saken

Organisasjonen sentralt anmeldte sitt eget fylkeslag til politiet som ser svært alvorlig på anklagene.

- Vi ser meget alvorlig på det fordi det offentlige kan ha utgitt tilskudd som organisasjonen ikke hadde krav på. Det er jo en alvorlig sak å bedra det offentlige hvis det har skjedd.  Pluss at det kan være personer her som har blitt forledet av Mental Helse Østfold, sier Abrahamsen.

Styreleder i fylkeslaget Trond Lundmark, sier han er glad for at styret blir etterforsket slik at saken blir riktig belyst. Han er likevel overrasket over at de ble anmeldt av sine egne.

- En heksejakt

- Vi synes det er merkelig at det ikke ble ryddet opp internt.  Jeg er uansett glad for at det er anmeldt slik at vi får en ordentlig oversikt. Sentralt er de mer opptatt av at dette kan få konsekvenser for dem. Det har vært en heksejakt på enkeltpersoner fra Mental Helse sentralt, sier Lundmark.  

Han innrømmer at det har vært uregelmessigheter i driften av fylkeslaget uten at han vet hvem som står bak.

- Det er ingen tvil om at det har skjedd dokumentfalsk i Mental helse Østfold.  Det trenger ikke å være noe galt med regnskapet selv revisjonen er forfalsket, sier Lundmark.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Møter i retten etter trusler

    En politibetjent i Østfold skal ha fått drapstrusler mot seg og sin familie av en mann som ble pågrepet i Fredrikstad. I dag må en 24 år gammel mann møte i Fredrikstad tingrett, tiltalt for grover trusler mot politibetjenten og hatefulle ytringer mot muslimer. Politiadvokat Jalal Khan sier truslene er alvolige. Mannens forsvarer, Øyvind Abrahamsen, ønsker ikke å kommentere saken før tingrettens behandling.

  • Mer flåttsykdom i Sverige

    Det er registrert rekordmange tilfeller av flåttsykdommen TBE i Vestra Götaland i Sverige så langt i år. I regionen som grenser til Østfold har 35 fått sykdommen så langt i år, mot 16 i hele fjor, ifølge Sveriges radio. Svenske helsemyndigheter anbefaler folk å vaksinere seg mot flåttsykdommen. I Norge er det kun registrert fem tilfeller av TBE så langt i år, melder Folkehelseinstituttet til NRK. Ingen av disse tilfellene var i Østfold, til tross for økningen rett over grensa.