NRK Meny
Normal

- Dette er bare begynnelsen

Kommunene i Østfold får ti millioner kroner mindre til å drive rusomsorg for neste år.

Fylkesordfører Ole Haabeth

Ole Haabeth, som leder kommunenes interesseorganisasjon i Østfold, tror budsjettkuttene i Fredrikstad og Sarpsborg bare er begynnelsen på hva man har i vente.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Penger til rusomsorg har vært øremerket, men fra nyttår blir det slutt på ordningen. Nå kommer det til syne i kommunenes budsjetter.

Tror dette bare er begynnelsen

I går la Sarpsborg-rådmann Unni Skaar frem en omfattende kuttliste for kommunen, der det blir foreslått å kutte tilbudet i rusomsorgen med over tre millioner kroner. Rådmannen i Fredrikstad gjorde det samme på onsdag.

Ole Haabeth, som leder kommunenes interesseorganisasjon (KS) i Østfold, tror dette bare er begynnelsen på hva man har i vente.

– I kommune etter kommune vil man nok oppleve at det blir foreslått at enkelte tiltak legges ned, sier han til NRK.

Østfold rammes hardt av ordningen med at øremerkede midler forsvinner. Kommunene har fått ti millioner kroner mindre til å hjelpe de svakeste.

– Vil føre til flere brukere

Øyvind Arntzen i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon er tidligere rusmisbruker. Han frykter at budsjettkuttingen vil gi mer kriminalitet og rus i fylket.

– Dette vil gi flere brukere og mer kriminalitet, mener Arntzen.

– Tilbudet for dem som har lyst til å finne veien ut av misbruket vil bli mye mindre, sier han til NRK.

Haabeth sier at måten staten regner ut pengestøtte på, må forandres. Han mener dette er et eksempel på hvor galt det kan gå.

– Dette er et eksempel på at man ikke får de midlene man bør få for å møte behovene i Østfold når man bruker objektive kriterier, mener Haabeth.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta vant over Oilers

    Sparta Warriors slo Stavanger Oilers 3-1 i Sparta Amfi i ettermiddag. Greg Wolfe scoret det tredje målet for hjemmelaget.

  • Sparta leder over Stavanger Oilers

    Etter to perioder leder Sparta Warriors 2-0 over Stavanger Oilers i Sparta Amfi. Kyle Osterberg og Kalle Eklund har scoret målene for Sparta.