NRK Meny
Normal

- Bløffer om grensehandel

- Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon trikser med tallene for grensehandelen til egen fordel. Det mener Anne-Karin Kolstad, generalsektretær i Actis.

Grensehandel
Foto: Rainer Prang / NRK

- Jeg mener det ligger en motivasjon bak å høyne tallene, for å få politikerne til å senke norske alkoholavgifter og andre avgifter knyttet til dagligvarer. Slik vil organisasjonens medlemsbedrifter innen service og næring tjene mer penger, sier hun.

Alkoholsalget økt i Østfold

Kolstad sier alkoholsalget har økt i Østfold den siste tiden, noe hun mener ikke kan ha skjedd med grensehandelen på samme tid.

Informasjonssjef i HSH, Jarle Hammerstad, er likevel klar på at tallene de har presentert er riktige.

- Jeg forholder meg til de beregningene vi har, og de er trolig også høyere enn antatt. Det er ingen tvil om at grensehandelen øker, sier Hammerstad.

- Vi fusker ikke

HSH mener nordmenn la igjen 9,3 milliarder i Sverige i 2005, mens Finansdepartementet mener tallet er 5,5 milliarder.

Hvorfor er forskjellen på tallene så stor?

- Vi har tatt utgangspunkt i tall fra utsalg langs hele svenskegrensen, i motsetning til hva Østlandsforskning gjorde for Finansdepartementet, som først og fremst tok utgangspunkt i kommunene Strømstad og Charlottenberg. Dermed får vi også et høyere tall, sier informasjonsjef i HSH, Jarle Hammerstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • NSB mangler personell

    Ti prosent av NSBs tog på Østlandet er nå enten innstilt, kjører med stengte vogner eller med færre vogner enn normalt, skriver Aftenposten. Årsaken er at NSB mangler personell. Konsernsjef I NSB Geir Isaksen sier til Aftenposten at de har kvittet seg med for mange ansatte.

  • Ny forening for unge slagrammede

    Totalt sju mennesker møtte opp da LHL hjerneslag ung ble stiftet i Østfold i går kveld. Da tilsvarende forening startet i Oslo for kort tid siden, møtte tre mennesker opp. Initiativtager i Østfold, Remi Drageset er godt fornøyd