NRK Meny
Normal

- Bløffer om grensehandel

- Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon trikser med tallene for grensehandelen til egen fordel. Det mener Anne-Karin Kolstad, generalsektretær i Actis.

Grensehandel
Foto: Rainer Prang / NRK

- Jeg mener det ligger en motivasjon bak å høyne tallene, for å få politikerne til å senke norske alkoholavgifter og andre avgifter knyttet til dagligvarer. Slik vil organisasjonens medlemsbedrifter innen service og næring tjene mer penger, sier hun.

Alkoholsalget økt i Østfold

Kolstad sier alkoholsalget har økt i Østfold den siste tiden, noe hun mener ikke kan ha skjedd med grensehandelen på samme tid.

Informasjonssjef i HSH, Jarle Hammerstad, er likevel klar på at tallene de har presentert er riktige.

- Jeg forholder meg til de beregningene vi har, og de er trolig også høyere enn antatt. Det er ingen tvil om at grensehandelen øker, sier Hammerstad.

- Vi fusker ikke

HSH mener nordmenn la igjen 9,3 milliarder i Sverige i 2005, mens Finansdepartementet mener tallet er 5,5 milliarder.

Hvorfor er forskjellen på tallene så stor?

- Vi har tatt utgangspunkt i tall fra utsalg langs hele svenskegrensen, i motsetning til hva Østlandsforskning gjorde for Finansdepartementet, som først og fremst tok utgangspunkt i kommunene Strømstad og Charlottenberg. Dermed får vi også et høyere tall, sier informasjonsjef i HSH, Jarle Hammerstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.