NRK Meny
Normal

- Bløffer om grensehandel

- Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon trikser med tallene for grensehandelen til egen fordel. Det mener Anne-Karin Kolstad, generalsektretær i Actis.

Grensehandel
Foto: Rainer Prang / NRK

- Jeg mener det ligger en motivasjon bak å høyne tallene, for å få politikerne til å senke norske alkoholavgifter og andre avgifter knyttet til dagligvarer. Slik vil organisasjonens medlemsbedrifter innen service og næring tjene mer penger, sier hun.

Alkoholsalget økt i Østfold

Kolstad sier alkoholsalget har økt i Østfold den siste tiden, noe hun mener ikke kan ha skjedd med grensehandelen på samme tid.

Informasjonssjef i HSH, Jarle Hammerstad, er likevel klar på at tallene de har presentert er riktige.

- Jeg forholder meg til de beregningene vi har, og de er trolig også høyere enn antatt. Det er ingen tvil om at grensehandelen øker, sier Hammerstad.

- Vi fusker ikke

HSH mener nordmenn la igjen 9,3 milliarder i Sverige i 2005, mens Finansdepartementet mener tallet er 5,5 milliarder.

Hvorfor er forskjellen på tallene så stor?

- Vi har tatt utgangspunkt i tall fra utsalg langs hele svenskegrensen, i motsetning til hva Østlandsforskning gjorde for Finansdepartementet, som først og fremst tok utgangspunkt i kommunene Strømstad og Charlottenberg. Dermed får vi også et høyere tall, sier informasjonsjef i HSH, Jarle Hammerstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 9,5 milliarder til dobbeltspor

    Stortinget vedtok i går å starte opp arbeidet med dobbeltspor-prosjektet Sandbukta-Moss-Såstad neste år. Kostnadsrammen er 9,5 milliarder kroner. Prosjektsjef Jarle Rasmussen i Bane NOR sier planen om å ferdigstille ny stasjon og nytt dobbeltspor i 2024 står fast. Utbyggingen vil bety hyppigere avganger og kortere reisetid fra Moss og Rygge.

  • Redusert straff for narkosmugling

    Borgarting lagmannsrett har redusert straffen fra seks til fem og et halvt års fengsel for en 42 år gammel mossing som er dømt for smugling av 114 kilo hasj og 6 kilo marihuana over Svinesund i mai i fjor. En mann som var dømt til fengsel i fem år og tre måneder for å ha kjørt følgebilen har fått redusert fengselsstraffen til i tre år.