Hopp til innhold

Vil ha nasjonalpark i byen

Norge har store nasjonalparker i fjellheimen. Nå vil Oslo Høyre ha nasjonalparker i hovedstaden også.

Grønn lunge
Foto: Odd Andersen / Scanpix/AFP

Etter å ha vært relativt liberale i forhold til å bygge ut grønne lunger i byen, vil Oslo Høyre nå stramme inn.

Det skal bli slutt på at partiet går i bresjen for å gi utbyggere dispensasjon til å bygge barnehager og omsorgsinstitusjoner i byens park- og lekeområder.

Tar selvkritikk

 

Helge L'orange
Foto: Olav Juven / NRK

Nå skal parker og grønne lunger vernes. Det foreslår i hvert fall Oslo Høyres miljøpolitiske utvalg. Og leder i utvalgte, Helge L'orange, erkjenner at det ligger en viss grad av selvkritikk på partiets vegne i forslaget.

I neste års kommunevalgprogram går de inn for egne bynasjonalparker etter samme mønster som nasjonalparker i utmarksområder.

Får de gjennomslag, blir det altså ikke bare områder som Jotunheimen, Hardangervidda og Rondane som kan smykke seg med nasjonalpark-merket.

- Blir bare mer viktig

- Behovet for å sikre de grønne lungene og parkene øker bare etter som det blir flere innbyggere i byen, sier Helge L'orange.

Tiedemannsjordet på Hasle er ett av områdene som ville kunne vært vernet om Høyre hadde villet stramme inn praksisen tidligere.

Området er i dag byggeplass der fotballspillende barn er byttet ut med gravemaskiner på investor Johan H. Andresen jr.s boligprosjekt.

- Mangler troverdighet

For Tom T. Græger i den lokale aksjonsgruppa kommer Høyres selverkjennelse for sent.

- Jeg blir forbannet på at man slår politisk mynt på klare feil som partiet har begått, sier han.

Græger mener Oslo Høyre mangler troverdighet når det gjelder vern av grøntområder:

- Inne i byen danser Høyre med utbyggerne, sier han.

Forslaget om et slikt varig vern, uavhengig av vekslende bystyreflertalls utbyggingsiver, er nå spilt inn til programkomitéen i Oslo Høyre.