Verste flom på 15 år

Hydrolog har ikke sett like store vannmasser i Hobøl på minst 15 år.

Bil havnet i Hobøl-elva
Foto: Tomas Berger / NRK

Lars Evan Pettersson er hydrolog i NVE. Han sier vannmassene i Hobøl er unormalt store.

- På det verste i dag gikk det mellom 80 og 90 kubikkmeter vann i sekundet. Det er det meste på minst 15 år. Normalt er det fem kubikkmeter. Kanskje må vi tilbake så mye som 20 - 25 år før man ser noe lignende, sier Petterson.

Vannstanden stiger i Vansjø

Torsdag ettermiddag var vannstanden på vei ned i de fleste vassdrag i Østfold. I Vansjø vil imidlertid vannstanden fortsette å øke de kommende dagene.

På fredag er det meldt regn igjen.

- Da er det vel særlig Vansjø som er utsatt, men vi tror ikke det kommer til å bli noen dramatisk økning i vannstanden over helgen, soer Pettersson.

Årsaken til flommen er en kombinasjon av regn og snøsmelting. Når det da er kulde i bakken, er det lite vann som synker ned i grunnvannet.

Bil tatt av elv

Onsdag ble en bil tatt av vannmassene i Hobøl. Brannvesenet måtte dra bilen ut av vannmassene. Ingen personer satt i bilen da den forsvant ut i elva.

Se bildene fra redningsaksjonen her!

Gården Riiser i Hobøl har blitt isolert av de store vannmassene.

Gårdsveien er fullstendig oversvømt, og Tove Riiser som bor på gården sier Hobøl-elva er større enn den noen gang har vært.

 - Det er mye vann nå i forhold til hva det pleier å være når det er flom. Nå går vannet over broa her, og det er veldig sjelden. Det er meldt mer regn, så vi får ser hva det ender opp med, sier Riiser.

I morges kjørte hun barna til skolebussen med traktor, men nå er det for mye vann på veien til at kan kjøre over.

- Så vannet stod til rutene

Ordføreren i Hobøl, Håvard Jensen, sier folk i kommunen er vant til flom.

- Hobøl-elva kan stige i løpet av noen timer. Men det er klart vi følger ekstra med når det er så ille som nå, sier han.

Mest av alt er kommunen opptatte av å sikre fremkommerligheten.

- Det har aldri skjedd før at broene våre har gått, men jeg så at det stod biler med vann til rutene, og da blir man jo litt bekymra, sier han.

Men ved siden av at vannet kan skade veier og hus, er ordføreren bekymret for hva elva drar med seg.

- Hobøl-elva renner ut i Vansjø. Vansjø er svært forurenset allerede. Når man ser vannet flomme ut over jordene, så tenker man jo sitt, sier han.

Mye nedbør

Det har vært store nedbørsmengder i Østfold de siste dagene.

- I Sarpsborg har man hatt 99,5 millimeter de 16 første dagene av januar. Det er over 70 prosent mer enn det man normalt har i løpet av hele måneden, sier Stein Kristiansen ved klimadivisjonen på meteorologisk institutt.

Ved Sarpsborg brannstasjon ble det klokken 07.00 onsdag målt 34,3 millimeter regn. I Moss har Vansjø steg Vansjø med 10 cm på seks timer.

- Kjør forsiktig

De store vannmassene som er kommet det siste døgnet har ført til en strøm av klager til Statens Vegvesen.

Byggeleder Truls Berg holder oppsikt med Riksvei 115, og oppfordrer folk til å kjøre forsiktig.

- Gjennom Våler er det fire, fem steder der det står vann over veien. Det er opp mot 15 centimeter på det verste. Men hvis folk kjører rolig over vannet, bør det ikke by på noen problemer, sier Truls Berg i Statens Vegvesen.

Bil havnet i Hobøl-elva

Store vannmasser dro en personbil ut i Hobøl-elva.

Foto: Tomas Berger / NRK