Hopp til innhold

Vepse-entusiasten Rune hentet med helikopter etter vepsestikk – igjen 

På en fjellside dypt inne i skogen fikk biolog Rune Aae et vepsestikk som holdt på å ta livet av ham.

Rune Aae reddes etter vepsestikk

Rune Aae var dypt inne i skogen da han ble stukket av en veps. Luftambulansen måtte komme og frakte ham til sykehuset på Kalnes.

Foto: Nikolai Aarseth Krøgenes

– Jeg kjente et stikk i skulderen. Og selv om jeg ikke så den, var det åpenbart en veps. Da satte jeg meg ned. Jeg har jo en forhistorie som er ganske lik, sier Rune Aae.

Torsdag var den erfarne biologen og to andre dypt inne i skogen utenfor Sarpsborg for å merke fugl. Aae firte seg ned en bratt fjellskråning for å komme ned til reiret. Så ble han angrepet av en veps.

Han merket snart en kraftig reaksjon. Hjertefrekvensen økte, tunga svulmet opp, han ble tungpustet og kastet opp. De ringte 113, og luftambulansen kom og hentet ham.

– Det var skikkelig ille. Jeg trodde min siste time var kommet. Det gikk jo så innmari ille sist, sier Aae.

Rune Aae reddes etter vepsestikk, Jan Ingar Båtvik følger med.

Jan Ingar Båtvik (t.v.) kan ikke annet enn å se på når nevøen får behandling av folk fra luftambulansen.

Foto: Nikolai Aarseth Krøgenes

Fikk vepsestikk i tre

Aae er biolog, svært opptatt av fugl, og er mannen lokalmediene ringer når de skal ha ekspertuttalelser om veps.

Så sent som i fjor sommer forklarte han entusiastisk for NRK hvordan man skal forholde seg til veps som dukker opp på matfatet om sommeren.

Hans møte med veps preges mest av alt av en stoisk ro.

Det til tross for at han også tidligere har vært døden nær etter å ha fått vepsestikk. For ti år siden var han alene dypt inni skogen for å merke fugl. Han hadde klatret høyt opp i et tre da han kom over et vepsebol og ble stukket. Han kom seg ned fra treet, og fikk med stor anstrengelse tilkalt hjelp.

Han ble berget av helikopter.

Siden den gang har han forsket mye på sin egen vepseallergi. Allergitester har ikke vist utslag som tyder på at han er allergisk. Han har likevel gått gjennom en seks år lang behandling der han har fått mikrodoser med «gift» for å bygge opp motstandskraft.

– Jeg har fått flere vepsestikk hjemme, men aldri fått noen reaksjon. Derfor har jeg tenkt at jeg ikke er allergisk. Det er tydelig at det må være med noe med varmen, de fysiske anstrengelsene og at jeg kanskje var litt dehydrert. Da reagerer kroppen noe voldsomt, sier Aae.

Onkelen angrepet av huggorm

En av turkameratene som måtte bistå da Aae trengte hjelp, var hans onkel Jan Ingar Båtvik. I fjor skulle han demonstrere for en gruppe studenter ved Høgskolen i Østfold hvordan man håndterer huggorm.

Båtvik ble bitt, og fikk en voldsom reaksjon. Aae måtte hjelpe til med å få ham på sykehus.

Biolog Jan Ingar Båtvik ble bitt av hoggorm da han underviste en gruppe studenter i Aremark.

Biolog Jan Ingar Båtvik ble bitt av hoggorm da han underviste en gruppe studenter i Aremark.

Denne gangen var altså rollene byttet om.

– Nå er det 1-1, sier Aae og ler.

Skal på ny tur neste uke

Rune Aae på sykehus etter vepsestikk

Rune Aae hadde en overnatting på sykehuset, men kom raskt til hektene og er nå hjemme igjen.

Foto: Privat

Men selv etter hans to dramatiske redningsaksjoner etter vepsestikk, og etter turen der onkelen fikk voldsomme reaksjoner etter et huggormbitt, vil ikke Aae la seg skremme.

Om en uke skal han ut på fuglemerking igjen.

– Vi kan ikke slutte å gå tur i skogen. Da blir livskvaliteten helt krise. Det handler om å akseptere risikoen, men også å ta forholdsregler. Jeg må ha med epipen, og vi må være flere sammen, sier han.

Han mener også at det hjelper å ha kunnskap om vepsen.

– Jeg har ingen problemer med veps, og kan fint ha en veps på hånda. Men nå var jeg definitivt på vepsens område. Da sa den ifra, sier Aae.

PS: Selve fuglemerkingen var en suksess, der de fikk merket to vandrefalker. Og han fikk også sett nærmere på reiret der det fortsatt var to egg som ikke var klekket.

Vandrefalker fotografert under merking

Aae rakk å finne og fotografere to små vandrefalker på en fjellhylle før vepsen stakk.

Foto: Rune Aae