Hopp til innhold

– Foreldelsesfristen er om halvannet år - det må skje noe nå

Advokat Fridtjof Feydt vurdere å klage politiet inn for statsadvokaten i Therese-saken.

Tegning fra rettssaken mot Thomas Quick og bilde av Therese Johannesen

Foreldelsesfristen i Therese-saken går ut om halvannet år. – Det er viktig at det skjer noe i saken, sier bistandsadvokat for Thereses mor, Fridtjof Feydt.

Foto: Scanpix

Feydt har ennå ikke fått innsyn i papirene i saken, selv om han nå er oppnevnt som bistandsadvokat for Therese Johannesens mor.

Svensk påtalemyndighet har trukket tiltalen mot Thomas Quick for drapet på ni år gamle Therese i 1988, og saken kan nå bli gjenopptatt.

Fridtjof Feydt sier han sendte brev til politiet i Søndre Buskerud politidistrikt for snart tre uker siden.

Det er helt uforståelig for meg. Jeg har purret dette både muntlig, via telefon og skriftlig, og jeg forstår overhodet ikke hvorfor dette drøyer sånn, sier han til NRK.no.

– Det må skje noe straks
Fridtjof Feydt

– Om ikke jeg får papirene innen få dager, vil jeg klage inn polititiet for statsadvokaten, sier Feydt.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Feydt sier at om ikke det skjer noe i saken i løpet av et par dager, kommer han til å sende en klage til statsadvokaten.

Politiadvokat Jarle Vist ved Søndre Buskerud politidistrikt sier at de skal svare Feydt når de selv har fått gått gjennom alle dokumentene i saken.

– Det er en veldig omfattende sak. Vi har ikke hatt tid til å se på alle dokumentene ennå. Hvis det blir innsyn er det også et spørsmål om hvordan dette skal gjøres. Dette er ikke en sak som bare kan sendes over som et kopisett, sier Vist.

– Hva har det å si for saken at dette tar så lang tid?

– Nå går foreldelsesfristen ut om halvannet års tid. Derfor er det veldig viktig å komme i gang med saken så fort som overhodet mulig, sier Feydt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Thomas Quick under rettsaken i 1994

Thomas Quick, også kjent under navnet Sture Bergwall. Her fra rettssaken mot ham i 1994.

Foto: PRESSENS BILD / Scanpix

– Jag är i praktiken frikänd för mord

I mars i år ble det klart at den svenske påtalemyndigheten frafalt siktelsen mot Thomas Quick, i Therese-saken.

– Åklagare Olle Sohlberg, Falun har beslutat att lägga ned åtalet i Theresfallet. Jag är därmed i praktiken frikänd för mord, skrev Quick på sin Twitter-profil den gang.

Årsaken til frafallelsen ifølge svenske påtalemyndigheter, avr at det ikke fantes nok bevis som forbandt Thomas Quick til Therese-saken.

Thomas Quick, også kjent under navnet Sture Bergwall har tidligere innrømmet drapet på ni år gamle Therese Johannessen i juli 1988. Han har tilstått en rekke drap, og har blitt dømt for til sammen åtte drap, blant annet på de to norske
kvinnene Trine Jensen i 1981 og Gry Storvik i 1985.

I et fjernsynsintervju trakk han tilbake tilståelsene, og den svenske 59-åringen har siden lykkes med å få gjenopptatt saken om drapet på en israelsk turist i Sverige i 1988.

Ni år gamle Therese Johannesen forsvant sporløst i 1988 fra Fjell i Drammen. Hun har aldri blitt funnet.