Hopp til innhold

Høyre får sin første ordfører i Fredrikstad på 100 år

Pensjonistpartiet sikrer flertall for borgerlig side. Arne Sekkelsten blir ny ordfører og sier at kommunen nå vil satse på de eldre og skolene.

Ordførerkandidat Fredrikstad Høyre Arne Sekkelsten

NY ORDFØRER: Arne Sekkelsten (H) blir ordfører i Fredrikstad. Akkurat i år er det 100 år siden det sist satt en politiker fra Høyre i ordførerstolen i kommunen.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen / NRK

Etter flere dager med forhandlinger er ordførervalget i Fredrikstad nå avgjort.

Høyre har inngått avtale med Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, med valgteknisk avtale med Pensjonistpartiet.

Samarbeidsavtalen ble underskrevet sent mandag kveld.

Det betyr at Fredrikstad får sin første Høyreordfører på 100 år.

– Vi har to hovedsatsingsområder, det er skole og det er syke og eldre, sa den påtroppende høyreordføreren Arne Sekkelsten da han i morges presenterte de som nå skal styre kommunen.

Høyre fikk sammen med Frp, KrF og Venstre 25 av 53 plasser i bystyret etter valget. De måtte dermed få med seg enten Pensjonistpartiet eller det nye Industri- og næringspartiet (INp) for å sikre flertall i valget av ordfører.

Pensjonistpartiet støtter ordførervalget med sine tre mandater, men har ikke gått inn i et samarbeid om politikken.

Bjørnar Laabak fra Frp blir vareordfører.

Kommunestyret i Fredrikstad

Fredrikstad har undefined plasser i kommunestyret. Plassene blir fordelt slik:

Sist valg gikk Arbeiderpartiet kraftig tilbake, men sikret likevel ordfører-klubba takket være samarbeid med fem andre partier.

I år fikk Høyre 24,4 prosent av stemmene. Arbeiderpartiet ble likevel største parti, med 16 stemmer mer enn Høyre.

Les også: Ap får fylkesordføreren i Østfold – Høyre frykter «kaosstyre»

Det valgtekniske samarbeidet som skal styre Østfold fylkeskommune.
Det valgtekniske samarbeidet som skal styre Østfold fylkeskommune.

Vil fokusere på skole, syke og eldre

Mandag ga de fire samarbeidspartiene en pekepinn på hvordan de vil styre Fredrikstad de neste fire årene.

Det nye styret i Fredrikstad blir i mindretall, og partiene må derfor forhandle fra sak til sak.

– Den første endringer er at vi sitter her i mindretall. Vi må forhandle fra sak til sak. Det vil naturlig skape en langt større dynamikk, sier Sekkelsten.

Sekkelsten sier de i større grad vil satse på kommunens primæroppgaver. Han vil få ventelistene på sykehjemsplasser ned og økte kapasiteten. Den nye vareordføreren stiller seg bak ordføreren.

Arne Sekkelsten

Arne Sekkelsten (H) har tidligere vært leder av Fredrikstad Høyre og sittet i bystyret siden 2019. Han har også tidligere sittet i kommunestyret i Oppegård og vært fylkestingsrepresentant i Akershus.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen / NRK

– Kommunen er nødt til å gjøre et krafttak for de eldre, for å unngå ventelister. Vi ser for oss å ta i bruk Borge sykehjem, så vil vi se nærmere på om vi kan utvikle mer. Blant annet omsorgsboliger som det også et stort behov for, sier Laabak.

I Fredrikstad har det vært et stort vedlikeholdsetterslep i skolen. Foreldre og ansatte har i flere år etterlyst bedre forhold ved Begby barne- og ungdomsskole.

Sekkelsten sier de i utgangspunktet vil pusse opp det de har.

– Begby skole er den som er i dårlig forfatning, så det er naturlig å begynne der for å se hva man får gjort for minst mulig penger. Det er mange skoler vi skal pusse opp. Derfor er det viktig å gjøre dette så rasjonelt som mulig. Vedlikeholdsetterslepet er så enormt, så vi får ikke gjort alt i løpet av kort tid, men vi må begynne et sted.

Kan bli ny Ishall

Arena Fredrikstad har også vært en stor sak under valgkampen. Høyre har lenge fryktet at ishallen på flere hundre millioner kroner blir for dyr. De vil nå få til et offentlig-privat samarbeid for å realisere prosjektet.

– Vi vil få en lang rekke spørsmål på hvordan vi skal gjøre det. Jeg har tro på at vi klarer å få ned kostnaden på dette. Jeg forstår at det er mange spørsmål, men vi må begynne å jobbe med det. Det kommer jeg til å ta tak i nok så umiddelbart, sier Sekkelsten.

Venstre peker også på at de vil satse mer på å bedre situasjonen i Oslofjorden og at en ny Fredrikstad bru bør fremskyndes.

– Brua som går over Glomma begynner å bli gammel, for å sikre og bedre situasjonen i Nedre Glomma-regionen er det virkelig på høy tid at det kommer en ny bru, sier Trond Svandal (V),

Les også: Ny ishall kan koste over 800 millioner: – Det er forferdelig mye penger

Campus Fredrikstad. Ny videregående skole, idrettshall og ishallen Arena Fredrikstad.
Campus Fredrikstad. Ny videregående skole, idrettshall og ishallen Arena Fredrikstad.

Les også: Senterpartiet beholder ordføreren i Indre Østfold

Kathrine Hestø Hansen (Ap) og Saxe Frøshaug (Sp) under valgvaken i Askim kulturhus.
Kathrine Hestø Hansen (Ap) og Saxe Frøshaug (Sp) under valgvaken i Askim kulturhus.