Hopp til innhold

Nå lager de dokumentarer om badeulykken

Fredrikstad-ungdommer tar eget initiativ for å bearbeide den tragiske badeulykken lørdag.

Fredrikstad-ungdommer tar eget initiativ for å bearbeide den tragiske badeulykken lørdag.

Elever fra Haugeåsen ungdomsskole var tirsdag formiddag ved tredjedammen i Fredrikstadmarka for selv å lage dokumentarer om ulykken, om det å bade på stedet, om svømmeferdigheter.

– Vi har et skoleprosjekt, og vi skal filme og snakke om det som skjedde her lørdag, sier Martin Næss på 8. trinn. Han har dratt hit sammen med fire kamerater for å filme hverandre og snakke om ulykken. Litt bortenfor gjør en gruppe på fire andre elever seg klare til å lage sin film.

Når det skjer en alvorlig ulykke i en ungdomsgruppe, så vil de ha et stort behov for å komme sammen, og gjøre konkrete ting for å forholde seg til det som har skjedd.

Grete Dyb, førsteamanuensis og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri

– Vi lager en dokumentar om det er farlig å bade her. Det kan være skjær under her som folk ikke ser når de hopper uti. Vannet er ikke særlig klart, sier Elisa Susanna Pettersen.

Les mer om badeulykken:

Oppgaven ga seg selv

Da elevene skulle velge prosjekt var det å bearbeide den fatale badeulykken det de fleste ville være med på å lage, forteller de titalls elevene. Etter litt planlegging, valg av hvem som skal gjøre hva, gjerne med hjelp av sten-saks-papir og andre metoder, setter de i gang.

Det har vært veldig mye prat på skolen, forteller Elisa videre.

– Jeg kjente ikke de to, men vi har hørt mye om det.

– Vi går på en skole som ikke er så langt fra der de bor, sier Martin.

– Vi har egentlig ikke snakket så veldig mye om det. Men vi har selvfølgelig hørt om det. Vi går jo på en skole som ikke er så langt fra der de bor.

Vi ville lage noe som kanskje interesserer folk. Det er viktig. Det kan skje med alle, vi må være forsiktige, sier Elisa.

– Alle på 8. trinn skal få se.

Ungdommene må «gjøre noe»

– Jeg må innrømme at dette er noe jeg ikke hørt om før.

Det sier Grete Dyb, som er førsteamanuensis ved institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo, og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri.

Grete Dyb

– Det bør ikke overraske oss at ungdommer finne slike måter å bearbeide ulykker og sorg på, sier spesialist i barne- og ungdomspsykiatri Grete Dyb.

Foto: Øystein H. Horgmo / UiO

– Men det er klart at når det skjer en alvorlig ulykke i en ungdomsgruppe, så vil de ha et stort behov for å komme sammen, og gjøre konkrete ting for å forholde seg til det som har skjedd.

– Det man må huske på er at når det skjer et dødsfall og andre blir alvorlig skadd, så er det de aller nærmeste det må tas mest hensyn til.

Samtidig så bør ikke dette være uventet for oss, mener Dyb. Hun sier den oppvoksende generasjon har en helt annen holding til teknologi og sosiale medier.

– Det vi må forvente oss er at dette vil ta andre former enn det har hatt tidligere. Det er blant annet nettsider med bilder av omkomne, og det foregår mye sorgbearbeiding gjennom disse mediene, som vi må lære oss å forholde oss til. Det er en utfordring jeg mener vi absolutt må ta.

– Men i den utfordringen ligger det også at vi må ta i bruk den kunnskapen vi allerede har, om hvordan dette oppleves for dem som står dette aller nærmest.

– Veldig trist

– Det er jo veldig trist, for både foreldre, venner og de som gikk på skolen med dem. Det preger jo andre i Fredrikstad og, de som bader her, sier Elisa.

– Jeg tror ikke alle får lov til å bade her fremover. Det blir vel ikke så mye hopping tror jeg.