Ulven stopper elgjakta

Rundt 100 jegere i Örebro i Sverige slipper å pusse geværet før elgjakta i høst. Ulven har tatt det meste av elgbestanden.

Jeger med gevær

Ulvene i det svenske Hasselfors-reviret har tatt så mange elg at høstjakten er innstilt i år. Det er håp om at elgestammen vil vokse før jakten i 2008.

Foto: Gunnar Lie, Lier, Gunnar

- Vi har nådd den nedre grensen der  vinterstammen på elg nå er så lav at ulvene regulerer stammen, sier elgeforvalter  Gustaf Beck-Friis til avisen Nerikes Allahanda. 

Et hundretall jegere i Örebro län slipper dermed å pusse geværet denne høsten.

Det er ulvene i Hasselfors-reviret som står for den sterke reduksjonen i elgbestanden, men det er håp om at jakten neste år kan gå som normalt.

- Jeg tror at elgbestanden vokser innen neste sesong, og regner med at jakta kan gå som vanlig, sier  Beck-Friis til Nerikes Allehanda. 

 

Ulv
Foto: Reidar Mosland / Scanpix

Ni dyr i Østfold 

Det er blitt flere ulver også  i Halden-Dalsland-reviret. Flokken streifer over grensen mellom Norge og Sverige.

I vinter er ni ulver sporet i snøen, og da svenske og norske naturoppsynsmyndigheter var ute og fulgte spor i vinter oppdaget de to flokker.

- Vi har sett to flokker, med i alt ni dyr. Trolig tilhører de samme familiegruppen, sier Jan Erik Eggen i Statens Naturoppsyn til NRK.

I den ene flokken, som bestod av fem dyr, var det et alfapar. De markerte tydelig revir.

For to år siden var det fem ulver i Halden-Dalsland-flokken. I mellomtiden er det funnet døde dyr, men det er åpenbart kommet til hvalper i flokken.

Flere grenseulver

Enda en ulvefamilie ble oppdaget i grensetraktene mellom Dalsland og Värmland i vinter, rett på andre siden riksgrensen. 

- Det er tre dyr som nå er registrert i familien, forteller rovdyrsporer Göte Johansson til Sveriges radio.

To av ulvene er et revirmarkerende par, som holder til i området Skåpafors til Svanskog.