Ulvejaktkurs granskes

Ulvejaktkurset, som ble arrangert i Dals-Ed i februar, skal granskes av den svenske justiskansleren.

Ulv
Foto: Reidar Mosland / Scanpix

Ulvejaktkurset, som ble holdt på Dals-Ed, rett over grensen for Halden, viste bilder av og demonstrerte hvordan man best kan ta livet av en ulv.

Organisasjonen "Folk for ulv" politianmeldte kurset, som vakte sterke reaksjoner blant både politikere og natur- og dyrevenner i Sverige og Norge.

Kan ha brutt ytringsfriheten

Det svenske politiet videresendte anmeldelsen fra "Folk for ulv" til justiskansleren, som øverste juridiske myndighet i staten.

Nå skal kansleren granske kurset og vurdere om arrangørene har brutt mot trykke- og ytringsfriheten, da de holdt kurset om hvordan ulv skal drepes.

Det er profilerte ulvemotstandere på svensk side, som står bak kurset.

Politietterforsker Errol Coleman, som har jobbet mye med ulovlig jakt og er spesialist på ulvespørsmål ved Vänersborgpolitiet, sier kurset kan regnes som medvirkning til kriminalitet.

Lovlig i Norge

Jaktkurs på ulv arrangeres i Norge, og er helt lovlige.

- Norges jeger- og fiskerforbund holder slike kurs fra tid til annen, bekrefter Jan Wilberg, som er regionsjef for Statens naturoppsyn i Østfold og Akershus.

Statens Naturoppsyn opplyser at selv om ulv er et fredet dyr, er det fra tid til annen lovlig jakt på dyret. Det skjer når ulvebestanden har nådd et visst nivå, eller når ulv i et område gjør stor skade på beitende dyr.

Streifer over grensen

Det er blitt flere ulver i Halden-Dalsland-reviret. I vinter er det sporet ni ulver i to flokker, som trekker frem og tilbake over grensen mellom Halden kommune og Dals-Ed kommune rett på andre siden av grensen til Sverige.

- Vi har sett to flokker, med i alt ni dyr. Trolig tilhører de samme familiegruppen, sier Jan Erik Eggen i Statens Naturoppsyn til NRK.

De ni ulvene er sporet i Østfold i vinter, og det er fire flere enn for to år siden.