Trusler mot skoler flere steder i landet

Politiet etterforsker trusler som er fremsatt mot to skoler på Østlandet. Enda flere skoler kan være involvert.

Torderød skole i Moss holder åpent til tross for truslene som kom inn i løpet av natten.

Skoledagen ble gjennomført tilnærmet som normalt ved Torderød skole på Jeløy utenfor Moss.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Like etter klokken 12 torsdag meldte politiet at både Luhr skole i Lørenskog og Torderød skole i Moss er utsatt for trusler.

– Politiet har vurdert truslene i samarbeid med ledelsen på skolene. Vi har besluttet at det er trygt å være på skolene og at skoledagen kan gå som normalt. Så etterforsker vi videre for å avklare hvem som kan stå bak, sier operasjonsleder Trond Lorentzen i Øst politidistrikt til NRK.

Truslene skal ha blitt fremsatt i løpet av natta. Foreløpig har ikke politiet noen mistenkte.

Trusler flere steder

Luhr skole er en offentlig barneskole, mens Torderød er en privat, kristen skole med elever på både barne- og ungdomsskole.

– Det har også fremkommet trusler mot skoler i andre politidistrikt. Vi jobber med å finne ut om det er noen sammenheng, sier Lorentzen.

Han ønsker ikke å si noe om hvordan truslene er fremsatt. Han vil heller ikke si hvilke andre steder i landet det er kommet inn trusler.

– Tar det på alvor

I 16.30-tiden melder Indre Fosen kommune i Trøndelag på sine nettsider at Åsly skole også har mottatt trusler. Det er en 1-10-skole med 400 elever.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å ta det på alvor. Kriseledelsen i kommune har vært involvert i dag, sier Bjørnar Buhaug, ordfører i Indre Fosen kommune.

Skoleledelsen informerte de ansatte etter undervisningen, og foresatte har fått informasjon via SMS. Skoledagen i morgen vil gå som normalt.

– Politiet har vurdert at det er trygt for både ansatte og elever å oppholde seg på skolen, sier Buhaug.

I forrige uke rykket bevæpnet politi ut til en folkehøgskole i samme kommune etter trusler, men det viste seg å være falsk alarm.

Blandede reaksjoner

På Luhr skole tok de kontakt med politiet tidlig torsdag. Rektor Leif Arne Eggen sier de sammen med politiet konkluderte med at skoledagen kunne gjennomføres.

– Vi har vært i alle klasser og informert elevene. Vi har også sendt ut informasjon til alle foreldrene. Det er ulike reaksjoner. De fleste tar det på en god måte. Noen foresatte har tatt kontakt med skolen for å få mer informasjon. Noen få har også valgt å hente barna på skolen, sier Eggen.

FAU-leder Ragnhild Østrem på Luhr skole ble kjent med truslene litt ut på dagen torsdag.

– Det er selvfølgelig ubehagelig, men man må alltids stole på politiet og skolen og de vurderingene de gjør, sier hun.

Torderød-rektor Jostein Myrdal sier til Moss Avis at de har fått beskjed fra politiet om ikke å si noe om innholdet i truslene.