Trøblete tåke i Oslofjorden

Folk trodde de skulle få den siste sommerhelga på Oslofjorden - i stedet opplevde flere et mareritt i tåkehavet - skipper på redningsskøyta har ikke vært borti lignende oktoberhelg.

En mann falt i tåka utenfor en syv meter høy skrent på holmen Missingen sør for Fredrikstad natt til lørdag, mens en annen fritidsbåt kjørte seg bort midt i leia i Oslofjorden, og ble nesten nedkjørt av forbipasserende skip.

– Falt stygt i tett tåke

– Normalt burde den mest hektiske sesongen vært over, men vi har altså hatt 53 henvendelser i løpet av de to siste døgnene. Og det er som en svært hektisk sommerdag. De fleste har rotet seg bort i tåka, og det har vært svært mange båter på sjøen i helga, sier skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta Horn Flyer til NRK.no.

Sammen med resten av mannskapet på skøyta har han ikke opplevd maken til oktoberhelg.

Fredriksstad Blad skriver om ulykken på Missingen natt til lørdag, hvor en mann i 30-årene falt omlag syv meter.

– Tåka var svært tett og han falt syv meter rett ned. Det var fritt fall og han var bevisstløs en stund etter at han landet på bakken. Han var etterhvert klar, men det er vanskelig å si hvor alvorlig skadet han egentlig ble i fallet, sier Anders Ödman, som er maskinist på Horn Flyer.

Sank ved Ferder

Det har også skjedd to andre dramatiske hendelser natt til søndag. Rett før midnatt fikk Hovedredningssentralen melding om en 28 fot Bayliner, som hadde grunnstøtt i tett tåke, og var i ferd med å synke ved Ferder.

Alle båter i området, fergene Stena Saga og Bohus, losbåten og redningsskøyta Askerbæringen satte kurs mot havaristen.

Mannskapet på losbåten fra Hvasser fant to menn i 50-årene. Da sto den ene av dem på toppen av øya Knappen, rett sør for Store Færder og ropte så høyt at losene fant dem med lyskaster.

– Lå midt i leia

En annen fritidsbåt ble liggende midt i leia mellom Moss og Horten, uten å skjønne hvor han befant seg.

– Han lå midt i leia, men vi hadde ingen formening om at det var der han lå, så det tok tid å finne ham.

– I mens dampet store skip forbi. Det er klart at det blir veldig skremmende når man ikke vet hvor man befinner seg, sier Bustgaard til NRK.no. Etter en stund greide imidlertid mannen å høre hornet til redningsskøyta, og han ble berget.

Utenfor Tjømme assisterte også redningsskøyta en 45 fots princess som hadde gått på grunn.

Horn Flyer måtte også assistere en båt som hadde kjørt propellen i bunn i forbindelse med at han skulle hjelpe noen som hadde kjørt på land.