Hopp til innhold

To kvinner tiltalt for 88 lovbrudd

På mandag starter rettssaken mot to kvinner som er tiltalt for grove tyverier og bedragerier over hele Østlandet.

Overvåkningsbilder Magasinet Drammen

To av kvinnene på vei etter fornærmede på Kiwi, Magasinet, i Drammen. Dette er en av i alt 88 saker to kvinner er tiltalt for. Overvåkningsbilder fra Magasinet, Drammen.

Foto: Overvåkningsbilder fra Magasinet, Drammen.

De to kvinnene, som er bosatt i Frankrike, er tiltalt for i alt 88 saker. Politiet mener de er del av en organisert, kriminell bande.

Totalt er 7–8 personer siktet for de samme forholdene som de to kvinnene er tiltalt for. Ifølge politiet skal disse personene ha samme etternavn, men de kjenner ikke til de to kvinnene sin relasjon utover det.

De ble pågrepet i Sarpsborg i februar på et kjøpesenter etter at en vekter kjente dem igjen fra en episode i en butikk året før. De har sittet i varetekt siden da.

Grovt tyveri og bedrageri

Overvåkningsbilder Magasinet

Fornærmede går foran i retning Kiwi, mens de tre kvinnene følger etter. Overvåkningsbilder fra Magasinet, Drammen.

Kvinnene er ifølge politiet tiltalt for grove tyverier og bedragerier. Tyveriene kan deles i to kategorier, blant annet gjelder det lommetyverier av personer på offentlige steder, og tyverier fra minibanker ved at de fått tak i pinkodene til bankkortene som har vært stjålet.

I minibankene skal kortene ha blitt tømt for penger, og i tillegg skal de stjålne bankkortene ha vært brukt i blant annet klesbutikker for å kjøpe varer for høye summer.

Politiet opplyser at pinkoden er skaffet gjennom målrettet spaning på den fornærmede i forkant.

Over 2000 færre lommetyverier i Oslo

Ett tilfelle i Drammen

Blant de 88 lovbruddene som står beskrevet i tiltalebeslutningen er også ett av lovbruddene begått i Drammen.

De to kvinnene er tiltalt for tyveri av en lommebok i Drammen i januar 2013. Hendelsen skjedde på Kiwi i Magasinet i Drammen, og lommeboken skal ha inneholdt 7000 kroner, i tillegg til diverse kort.

– Tungt organisert kriminalitet

– Svært alvorlig at de har gått etter eldre og kvinner

Politiadvokat Ole Jacob Garder

Politiadvokat Ole Jacob Garder ved Søndre Buskerud politidistrikt mener de har beviser for at det har blitt begått tung nettverkskriminalitet. Det er samarbeidsprosjektet Grenseløs som har drevet etterforskningen.

– De siktede i saken er kjent for å være omreisende vinningskriminelle i hele Europa, og vi har hentet inn opplysninger fra flere europeiske land hvor disse personene er domfelt eller etterforsket gjennom flere år for lignende kriminelle forhold.

Går målrettet på eldre kvinner

Politiadvokat Ole Jacob Garder

Politiadvokat Ole Jacob Garder i Søndre Buskerud politidistrikt mener det finnes bevis for et tungt kriminelt nettverk rundt de to kvinnene.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Politiadvokat Garder opplyser også om at de to kvinnene har gått målrettet ut mot eldre mennesker, og særlig kvinner. Han mener det gjør saken enda mer alvorlig.

– Vi i politiet er opptatt av å passe på våre eldre som ferdes i bymiljøet, og når vi står overfor personer som går målrettet ut mot denne gruppen ser vi på det som svært alvorlig.

– De er profesjonelle

Politiet mener det er snakk om svært profesjonelle vinningskriminelle. I løpet av 2013 skal de ha vært i Norge ved seks eller sju anledninger. I disse periodene har de vært i landet i fem seks dager og skal ha stjålet målrettet, før de reiser ut av landet igjen.

I hvert av besøkene i Norge mener politiet at de har fått med seg rundt 200 000 kroner, totalt rundt 600 000 kroner for hele året.

– De er amatører

Advokat Thomas Klevenberg er forsvarer for den ene av de to kvinnene. Han er ikke enig med politiet i at kvinnene fremstår som profesjonelle.

– Under etterforskningen har politiet uttalt at det et amatørmessig preg over handlingene. Kvinnene er på ingen måte profesjonelle.

Advokat Amir Hossein Mirmotahari er forsvarer for den andre av de to kvinnene. Han sier at kvinnen vil erkjenne straffskyld for tyveriene og bedrageriene i likhet med den første kvinnen, men at hun er uenig i påtalemyndighetens vurdering om at handlingene er et ledd av en større organisert, kriminell gruppe.

– Hun er kjent med tiltalen, og det eneste hun ikke vil erkjenne straffskyld for er at tyveriene er begått som et ledd i en større organisert gruppe.

Høy strafferamme

Ifølge politiet er tiltalen er tatt ut etter bestemmelsen for organisert kriminalitet i straffeloven. Den ordinære strafferammen for grovt tyveri er seks års fengsel, men etter bestemmelsen for organisert kriminalitet vil strafferammen kunne heves til elleve års fengsel. Det er satt av fire dager til rettssaken i Drammen tingrett.

Flere nyheter fra NRK Buskerud