Hopp til innhold

– Jag är i praktiken frikänd för mord

Tiltalen mot Thomas Quick i Therese-saken frafalles, opplyser svensk påtalemyndighet.

Thomas Quick under rettsaken i 1994

– I praksis er jeg frikjent for mord, skriver Sture Bergwall i sin Twitter-profil i dag.

Foto: PRESSENS BILD / Scanpix

– Åklagare Olle Sohlberg, Falun har beslutat att lägga ned åtalet i Theresfallet. Jag är därmed i praktiken frikänd för mord, skriver han i sin Twitter-profil.

– Det finnes ingen bevis som direkte binder Bergwall til saken, opplyser Olle Sohlberg fra påtalemyndigheten ifølge nyhetsbyrået TT.

– Bevisbyrden fra hans tidligere tilståelser og de opplysninger som han har gitt under etterforskningen og under hovedforhandlingene i Hedemora tingrett angående Therese Johannessen og de aktuelle stedene er begrenset, skriver
Sohlberg i en pressemelding.

Ni år gamle Therese Johannesen forsvant sporløst i 1988 fra Fjell i Drammen. Hun har aldri blitt funnet. Bergwalls forsvarer, Thomas Olsson, sier avgjørelsen i dag betyr at Bergwall nå må frifinnes.

– Denne beslutningen må nå sendes til oss og til Fristjod Feydt (Inger Lise Johannesens advokat. Red,anm.) Vi kommer til å svare på dette omgående, og be om at Bergwall blir frikjent. Så vidt jeg har forstått kommer heller ikke Inger Lise Johannesen til å motsette seg en slik begjæring, sier han til NRK.no.

Fikk gjenopptatt saken

Thomas Quick, også kjent under navnet Sture Bergwall har tidligere innrømmet drapet på ni år gamle Therese Johannessen i juli 1988. Han har tilstått en rekke drap, og har blitt dømt for til sammen åtte drap, blant annet på de to norske
kvinnene Trine Jensen i 1981 og Gry Storvik i 1985.

I et fjernsynsintervju trakk han tilbake tilståelsene, og den svenske 59-åringen har siden lykkes med å få gjenopptatt saken om drapet på en israelsk turist i Sverige i 1988.

I septmeber i fjor ble det kjent at Svea hovrett i Sverige hadde besluttet at Thomas Quick, som nå heter Sture Bergwall, fikk Therese saken gjenopptatt.

– Jag är tagen och mycket tillfreds över Hovrättens klara, enhälliga beslut - det här är stort. Underbart för min familj och många andra, skrev Sture Bergwall på sin Twitter-profil den gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tegning fra rettssaken mot Thomas Quick og bilde av Therese Johannesen

Ni år gamle Therese Johannesen forsvant fra Fjell i Drammen i 1988. Hun har aldri blitt funnet.

Foto: Scanpix

– Vil finne rett drapsmann

Therese Johannessens mor er lettet over at Thomas Quick er frikjent for drapet på den ni år gamle jenta. Nå vil hun finne den virkelige drapsmannen.

– Vi er veldig lettet. Vi har ventet på dette og har antatt at han ble frikjent. De har ingenting på ham, så nå er det en kamp framover. Håpet mitt er å få tatt den som tok Therese, og å finne henne, sier Thereses mor, Inger-Lise Johannessen.

Hun vil også kjempe for at politiet i Drammen skal ta opp igjen saken. De må sette i gang før saken blir foreldet om to år, mener hun.

– Jeg og min advokat vil jobbe videre med det vi har. Vi må se hva vi får til videre, sier Johannessen.

Tar dommen til etterretning

Politimester Søndre Buskerud politidistrikt, Christine Fossen

Politimester Christine Fossen, sier de tar beslutningen til etterretning.

Foto: Politiet

Etterforskingen i denne saken var svært omfattende i sin tid. Drammenspolitiet har overlevert etterforskingsmaterialet til svensk påtalemyndighet.

– Da Bergwall trakk sin tilståelse og krevde ny behandling av saken, måtte retten ta stilling til dette. Svea Hovrett besluttet å gi Bergwall medhold i sin begjæring av gjenopptagelse av saken. Dette er en hendelse som ligger over 20 år tilbake i tid, og det er ikke kommet inn ny og avgjørende informasjon som kaster nytt lys over saken, sier politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt i en pressemelding.

– Vi tar den svenske påtalemyndighetens beslutning til etterretning.Vi vil sette oss inn i den svenske påtalemyndighetens premisser for hvorfor de velger å trekke tiltalen, sier Fossen videre.

Trodde beinrester var Therese

Under rettssaken i 1998 hevdet de rettsmedisinske ekspertene at forkullede biter funnet på det angivelige åstedet var beinrester som kunne stamme fra en ung person.

Derfor vakte det stor oppsikt da nye undersøkelser som ble lagt fram i fjor høst, viste at det ikke var snakk om beinrester fra et menneske, men derimot biter av tre, lim og syntetisk materiale.

Senest i mars i år kom det frem at det hadde kommet inn flere nye tips i Therese-saken. Tipsene skal advokat Fridtjof Feydt ha mottatt, og skal ha omtalt navngitte pedofile, etter at Therese-saken ble besluttet gjenopptatt.

Flere av disse bodde på Fjell i Drammen da niåringen forsvant sporløst i 1988, skriver Aftenposten.no.