- Oser av anabole steroider og altfor mye penger

På slutten av sommeren kommer en av årets store kommersielle filmer, Sylvester Stallones «The Expendables»

The Expendables

Lee Christmas (Jason Statham), Barney Ross (Sylvester Stallone) og Toll Road (Randy Couture)

Foto: Foto/Copyright: Euforia Film

Her er det først og fremst rollelisten som vil interessere actionfans: Det er godt gjort av Stallone å samle Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Jet Li, Jason Statham, Bruce Willis og Arnold Schwartzenegger i samme film.

Det er en voldsfilm som hyller åttitallet, med all sin våpenfetisjisme og motorsykkelestetikk. Man kan kanskje si at den mangler Jean Claude Van Damme og Chuck Norris. Og man kan helt sikkert si at den mangler et intelligent manus.

Tøyer strikken temmelig langt

Sylvester Stallone skriver gjerne manus til sine egne filmer, og til The Expendables har han også regien. Stallone har gjort såpass mange gode filmer at vi kan tilgi ham litt av hvert, men her tøyer han strikken temmelig langt.

På den ene siden er det dette en uhøytidelig actionfilm med overdreven, urealistisk vold og vittige kommentarer. Et artig skråblikk på åttitallets machofilmer. Samtidig prøver Stallone å dytte inn noen alvorsord om krigens redsler og det ensomme livet som yrkessoldat, pluss at det er ikke bare positivt alt det CIA foretar seg.

Resultatet er en vinglete og halvgjort film, der ingen ser ut til å forstå sine egne replikker, som sant å si er helt tilbakestående, så alle gleder seg til neste kampscene.

Film på sitt aller mest idiotiske

Og slåssingen er til gjengjeld av høyeste kaliber. Det er en overflod av store pistoler, kastekniver, kompetent nærkamp og bråkete helikoptre. Hvis du liker å se brutal, mannete vold på film, får du i det minste det du betaler for.

Det er begrenset hvor gøy det er å se alle disse stjernene på ett brett. Enkelte gjør seg bra, særlig Dolph Lundgren og Mickey Rourke, mens scenene med Bruce Willis og Arnold Schwartzenegger har lite å tilføre.

Dette er film på sitt aller, aller mest idiotiske. Det er ikke kjedelig, tvert imot er det ganske fengende, det er bare fryktelig pinlig så fort noen åpner munnen. Forrige gang Stallone lagde actionfilm var Rambo i 2008. Han var riktig nok komisk gammel allerede da, men filmen var tøff, og han hadde sjansen til å gå ut med stil. The Expendables, derimot, er ren kioskvare.