Tatoverer blanke skaller

I USA har de gjort det lenge. Nå kan også skallede nordmenn tatovere nytt «hår» på issen.

I USA har de gjort det lenge. Nå kan også skallede nordmenn tatovere nytt «hår» på issen.

Tatoveringsnålen lager små sorte prikker i hodebunnen på mannen som ligger på behandlingsbenken. Snart kan han spasere ut av frisørsalongen med ny «sveis». Hårtatovering er siste skrik for skallede nordmenn.

– Jeg bruker en veldig tynn nål for å få de sorte prikkene til å se ut som korte hårstrå. Det fungerer bra på menn som har mistet mye hår, og som klipper det veldig kort, forteller Marianne Bjørnsen, Scalp Aesthetics-utøver hos Makeup-design i Mjøndalen. Hun har tatt tilleggsutdannelse som tatovør, for å kunne hjelpe sine hårløse kunder.

Overbevisende illusjon

Og resultatet ser unektelig overbevisende ut. Det er nesten umulig å se at de små hårstråene i virkeligheten bare er en illusjon. Mannen på benken, som vil være anonym, bekrefter at han er fornøyd med sin nye tatoverte hårsveis.

– Jeg synes dette ble veldig fint. Dette er mye bedre og billigere enn hårtransplantasjon, sier han.

Baksiden av medaljen er at han aldri kan la sitt eget hår vokse ut. Det må være svært kort, for at hårillusjonen skal bevares.

Hårtatovering

Bildet til venstre er tatt før behandling. Det ferdige resultatet ser du til høyre.

Foto: NRK

– Får økt selvtillit

Ifølge Bjørnsen strutter mennene av økt selvtillit etter endt behandling.

– Det er veldig gøy å se den forvandlingen de går igjennom fra være uten hår, til plutselig å se ut som de har fått håret tilbake igjen, forteller hun.

Bjørnsen oppfordrer de som vurderer denne typen tatovering til å tenke seg nøye om på forhånd.

– Dette er en behandling som er ment å vare livet ut. Hvis man angrer må tatoveringene fjernes med laser.

– Kan kundene stole på at resultatet alltid blir bra?

Marianne Bjørnsen

Marianne Bjørnsen.

Foto: NRK

– Ja, det kan de, men som i alle yrker finnes det useriøse aktører også her. Det er lurt å sjekke om de som tilbyr dette har gjennomført godkjent kurs. Hvis de ikke har riktig utstyr og kompetanse, risikerer de å tatovere for dypt slik at blekket flyter ut. Eller de kan velge feil farge, forteller Bjørnsen.

Også for kvinner

Tatoveringsteknikken kan også brukes på kvinner som er blitt litt tynne i håret. Da fargelegges hodebunnen, for å skape inntrykk av større fylde.

– Da er man avhengig av å ha hår over hele hodet. Vi pigmenterer hodebunnen for at det skal se ut som man har tettere hår.

Prisen er avhengig av hvor store felter som skal tatoveres. Første time koster 3000 kroner. Deretter er prislappen for påfølgende timer 1300 kroner.