Syklist frikjent for drapstiltale

En 35 år gamle mann, ble i dag frikjent for uaktsomt drap i Oslo tingrett etter en sykkulykke der en kvinne omkom.

Sykkelulykke

Den tiltalte mannen ble dømt for å ha brutt to paragrafer i veitrafikkloven, men ble frikjent for uaktsomt drap etter sykkelulykken.

Foto: NRK

35-åringen er lettet, sier forsvareren hans Thomas Randby.

– Både min klient og jeg er lettet over at vi nådde frem. Samtidig synes han det er tungt å bære med seg videre ansvaret for dødsfallet, sier han.

Fagdommeren gikk inn for å dømme 35-åringen for uaktsomt drap, men de to legdommerne frifant ham.

Den fatale ulykken skjedde i grålysningen 18. oktober i fjor. Den 35 år gamle mannen var på vei hjem fra nattevakt som sykepleier. Han brukte fortauet og krysset Sognsveien i Oslo på vei østover.

Like før han kom til Ullevål sykehus, var han ikke oppmerksom på kvinnen som kom syklende motsatt vei.

Påkjørt av bussen

Han syklet på henne, hun mistet balansen og veltet ut i den tett trafikkerte Kirkeveien. Der ble hun påkjørt av 20-bussen og døde etter kort tid av skadene.

Aktor Anders Mandal Funnemark mente at den 35 år gamle mannen måtte dømmes til 30 dagers ubetinget fengsel for uaktsomt drap.

– Ingen drapsmann

Han er ingen drapsmann, sa aktor før han krevde 30 dagers fengsel for den tiltalte 35-åringen.

– Jeg tror ikke tiltalte kommer til å gjøre dette igjen. Det er det ingen tvil om. Dette er ingen drapsmann, men han har forårsaket en ulykke som han selv er skyld i. Han må dessverre dømmes. Jeg sier dessverre, og det mener jeg, sa aktor Anders Mandal Funnemark da han la ned sin påstand.

Ba om frifinnelse

Den tiltaltes forsvarer, Thomas Randby, ba om at klienten hans skulle frifinnes for uaktsomt drap. 35-åringen erkjenner å ha brutt to paragrafer i vegtrafikkloven, som også er nevnt i tiltalen.

Mannen ble dømt for å ha brutt to paragrafer i veitrafikkloven, og for dette ble han dømt til 60 dager betinget fengsel. Han må også betale 45 000 kroner i oppreisning til de etterlatte.

Den ene paragrafen regulerer sykling på fortauet, som er tillatt når det ikke medfører fare eller er til hinder for gående.

Den andre gjelder kravet til alle trafikanter om å ferdes hensynsfullt, aktpågivende og varsomt så det ikke oppstår fare eller voldes skade.

Den mest alvorlige tiltaleposten er likevel straffelovens paragraf 239, som altså handler om uaktsomt drap. Etter det NRK kjenner til er det første gang en syklist etter en trafikkulykke blir tiltalt etter denne paragrafen.