Historien sier at pølse i vaffel først så dagens lys i Moss på 60-tallet da Eyvind Hellstrøm jobbet i onkelens iskiosk i Moss. En dag gikk han tom for lompe og begynte å servere pølse i vaffel.
Men i den svenske kommunen Mellerud, omtrent 15 mil fra Moss, hevder de å ha funnet opp matretten enda tidligere.
– Dette skjedde på slutten av 1950-tallet. I likhet med i Norge solgte man pølser og det gikk tomt for pølsebrød. Derfor ble man tvunget til å ta i bruk vafler, og det ble en suksess, forteller Peter Olsson i Sverige Radio Väst.
- Les også:
– Må bare tro på dere
Han hadde i dag NRK-reporter Espen Torgersen med som gjest via telefon i hans og Marcus Gornes formiddagsprogram.
Torgersen er mossing og blir brukt som pølse i vaffel-ekspert av svenskene.
– I Moss har man trykket opp egne t-skjorter med pølse i vaffel, så den er kjent her. Hver gang det kommer utenlandske supportere til Melløs stadion og Moss, så er det pølse i vaffel de blir servert. Men hvis dere sier at dere hadde det på 50-tallet, så kan ikke vi gjøre annet enn å tro på det, sier Torgersen.
Hør innslaget fra Sveriges Radio Väst:
Potetmos og syltetøy
25. mars er vaffelens dag, noe som markeres stort i Sverige. I Mellerud er de også veldig stolte av å ha funnet opp pølse i vaffel.
– Man er stolte av pølse i vaffel og hvordan man overrasker besøkende med å servere spesialiteten.
I Moss har man gjerne ketchup og sennep på pølsa, mens i Sverige drar de den enda lenger.
– I Mellerud spiser man pølse i vaffel med potetmos, syltetøy og agurkmiks, sier Olsson.
Fikk du lyst til å prøve pølse i vaffel, eller kanskje bare vil ha vanlige vafler? Sjekk denne vaffeloppskriften.