Hopp til innhold

Stjeles over én sykkel om dagen

Bare i år er det stjålet mer enn 260 sykler i Fredrikstad. Sykkeltyveriene har blitt et samfunnsproblem, sier politiet i Østfoldbyen.

Bare i år er det stjålet mer enn 260 sykler i Fredrikstad. Sykkeltyveriene har blitt et samfunnsproblem, sier politiet i Østfoldbyen.

Så langt i år er det stjålet mer enn EN sykkel hver dag i Fredrikstad, opplyser politiet. Foto/redigering: Petter Larsson.

– Jeg skulle sykle til jobb, men da jeg kom hit så jeg at sykkelen var borte, forteller Ragnhild Folde fra Gressvik i Fredrikstad.

Ragnhild Folde

Ragnhild Folde ble natt til fredag frastjålet sykkelen sin for andre gang.

Foto: Petter Larsson / NRK

Natt til fredag ble sykkelen stjålet utenfor huset hennes. Men det er ikke første gang hun er utsatt for sykkeltyveri.

– Det er andre gang. Første gangen var for to måneder siden. Da fikk jeg den igjen, men nå ble den stjålet nok en gang. Jeg synes det er veldig leit. Det er kostbart med sykkel og det er unødvendig å bruke masse penger på det.

Jakter sykkeltyver

I snitt stjeles det litt over én sykkel hver dag i Fredrikstad. Fungerende krimsjef i byen, Rune Albertsen, jakter på tyvene.

Rune Albertsen

Fungerende krimsjef, Rune Albertsen, jakter på sykkeltyver.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Så langt i år har vi passert 260 sykkeltyverier i Fredrikstad. Vi synes det er svært beklagelig og alvorlig. Det har blitt et samfunnsproblem, sier han.

– Vi legger en del innsats i å prøve å få tatt sykkeltyvene og personer som er helere bak sykkeltyveriene. Jevnlig tar vi personer som er knyttet til sykkeltyverier. Senest denne uken på grep vi en heler som hadde seks sykler stående hjemme hos seg.

Mandag starter en rettssak i Fredrikstad tingrett hvor en mann er tiltalt for tyveri og heleri av sykler for hundretusener av kroner.

– Lett bytte

Et av ofrene for sykkeltyver var stabssjef Jon Rune Lunder i Østfoldpolitiet.

– Jeg har blitt frastjålet sykkelen min to ganger. Det man leser i media sier at det er et samfunnsproblem, sier han.

Bente Moen

Bente Moen har skrevet masteroppgave om sykkeltyveri.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Det finnes mange typer sykkeltyver, viser en masteroppgave fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Blant dem er den rusavhengige.

– En sykkel som er dårlig sikret er et lett bytte. Det er lite investert tid, praktisk talt ingen risiko og potensial for et stort utbytte, sier Bente Moen som har forsket på sykkeltyverier.

På Gresvik er Ragnhild Folde lei av å bruke penger på sykkel.

– Det er veldig greit å ha en sykkel, men det må bli en rimelig sykkel. En enkel sykkel til å komme seg til og fra jobb, sier hun.