Hopp til innhold

Stadig fetere kjæledyr

Overvekt blant mennesker blir vanligere, og også hunder og katter blir stadig fetere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

USUNN OG FET. Stillesitting og overdrevet matinntak er usunt også for hunden.

Foto: Colourbox.com

Mange har problemer med å motstå det bedende blikket fra en hund, som gjerne vil ha en smak av en kake, en kjøttbolle eller noe annet snadder.

Men kanskje gjør man som dyrets eier best i å stå imot, for overvekt hos våre kjæledyr blir stadig vanligere, melder Västnytt - SVT.se på sine nettsider.

Les også:

Labradoodle

BEDENDE BLIKK. Det er viktig å kunne motstå tiggingen fra hunden, for hundens egen skyld.

Foto: Wikimedia

Må slanke ned dyrene sine

Birgitta Lövdahl har arbeidet som veterinær i 20 år, og sett forandringenpå nært hold.

- De siste ti årene har det blitt mer og mer vanlig at vi må gjøre dyreeierne oppmerksomme på dyrenes tilstand, når det gjelder fedme, sier hun til SVT.se.

Hun forteller at mellom 40 og 60 prosent av de dyrene hun som veterinær kommer i kontakt med, er så fete at de må be eierne være oppmerksomme, og sørge for at ikke fedmen forverrer seg.

- Av disse er det kanskje rundt 15 prosent, som vi anbefaler aktivt å slanke hunden sin. Vanligere og vanligere blir det også at kattene er for fete, sier Lövdahl.

Diabetes og leddproblem

Hos veterinærer og forsikringsselskap registereres dyrenes helseproblemer ofte som diabetes og leddproblemer, som følge av overvekt.

Leddproblemene fører til at det blir vanskeligere å morsjonere dyret, da det har smerter i leddene og motvillig vil røre på seg.

I ekstreme tilfeller er dyrene så fete at de må avlives, og eierne blir da politianmeldt.

Lur katt

FETERE. Også katter blir stadig fetere på grunn av for lite aktivitet.

Foto: Terje O. Nordvik

Stadig flere anmeldelser

I en del tilfeller er kjæledyrene så tykke blitt, at forholdet anmeldes til den fylkets dyrevernskontroll.

- Ofte handler anmeldelsene om at en hund ikke får komme ut, og at dyrene er blitt alt for tykke, sier Una Modig, som er dyreskyddskontrollør på Länsstyrelsen i Västra Götaland til SVT.se.

Det er mange årsaker til at overvekten hos kjæledyrene øker, og en av årsakene kan være at lite aktive mennesker skaffer seg dyr som selskap, enn at man for eksempel holder hund for bruk til jakt og trening.

I følge svenske myndigheter er mange mennesker ikke klar over hvor mye morsjon et dyr faktisk har behov for, og hvor usunt det er å proppe dyrene med for mye mat og slikkerier.

En ekstra kjøttbolle for et menneske på 70 kilo betyr kanskje ikke stort fra eller til, men for en liten hund er en ekstra kjøttbolle, som om et menneske skulle innta en ekstra hamburger på en restaurant, skriver SVT.se.