Sommerhandel i Harry-land

Det finnes ikke hvileskjær i grensebutikkene. Nordby Shopping Center tror på en million besøkende i juli.

Nordby Shopping Center, Svinesund

Fra 1. juni i fjor til 1. juni i år besøkte 6,4 millioner mennesker de 110 butikkene på Nordby Shopping Center syd for Svinesund.

Foto: Rainer Prang / NRK

Ledelsen på Nordby Shopping Center syd for Svinesund liker å smykke seg med tittelen ”Det største norske kjøpesenteret i Sverige”.

Og sannheten er at ni av ti som besøker senteret, og også de fleste andre butikkene i området Svinesund – Nordby - Strømstad, er nordmenn.

Dørene er vidåpne jul, påske, 17. mai og pinse, og pågangen av nordmenn er tilsynelatende ustoppelig.

- Fra 1. juni i fjor til 1. juni i år har vi hatt 6,4 millioner mennesker innenfor dørene her, sier senterleder for Nordby Shopping Center, Ståle Løvheim, til nrk.no.

Les også:

Ståle Løvheim, senterleder Nordby

- Med en stabil kronekurs, og et stabilt høyt avgiftsnivå i Norge så er den kortsiktige horisonten lys, sier Ståle Løvheim.

Foto: Rainer Prang / NRK

Utvidelsen en suksess

Det var i pinsen i fjor at Nordby Shopping Center utvidet med 50 nye butikker, og fasiten er at utvidelsen til 110 butikker var en suksess.

- På det året som har gått har vi omsatt for 3,4 milliarder kroner, forteller Ståle Løvheim.

Fortsatt er ca 46 % av kundene fra Østfold, men det er kunder fra hele Sør-Norge og Østlandet på tur til grensen, og de handler mer enn tidligere år på sine dagsbesøk.

Grensehandel

80 000 kvadratmeter butikk stod ferdig 1. juni i fjor etter utvidelsen av Nordby Shopping Center. Neste år kan ytterligere 14 000 kvadratmeter plusses på.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Stabil kronekurs er god drahjelp

Nordmenn på grensehandel bruker i gjennomsnitt 282 kroner på alkoholvarer per tur, men størstedelen av budsjettet brukes på matvarer, viser nye tall fra SSB, basert på en utvalgsundersøkelse for 2009.

De aller fleste som tar turen over grensa, kjøper med seg mat for over 500 kroner. Gjennomsnittssummen vi handler mat for er 824 kroner.

- Med en stabil kronekurs, og et stabilt høyt avgiftsnivå i Norge så er den kortsiktige horisonten lys, sier Løvheim til nrk.no.

Sommartider, hej, hej, sommartider

- Sommeren er den tiden på året vi har flest besøkende. I år håper vi på at det kommer en million mennesker i juli, som vil handle for 400 millioner, sier Løvheim.

Han tror omsetningen for 2010 kommer til å passere 3,5 milliarder kroner.

Ytterligere utvidelse av senteret ligger på skissebordet, og eierne av Nordby Shopping Center avventer en reguleringsplan fra politikerne i Strømstad før spaden eventuelt settes i jorda.

- Det er ikke endelig besluttet på styrenivå at det skal bygges ut. Allikevel forventes det en byggestart i september i år. Først rives den gamle delen av senteret, deretter rives bensinstasjonen i området og bygg knyttet til den, sier Løvheim

Planene for et nybygg på ca 14 000 kvadratmeter foreligger, og kan stå ferdig før sommeren 2011.