NRK Meny
Normal

Fire av ti har vært på «harrytur»

Fire av ti nordmenn har vært på handletur
til Sverige i løpet av siste kvartal, viser en ny svensk undersøkelse.

Grensehandel

Prisforskjellene mellom Sverige og Danmark og Sverige og Finland er betydelig mindre, men også fra disse landene drar mange på handletur til Sverige.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Denne nye og viktige undersøkelsen gir oss mulighet til å studere grensehandelen og hvordan den utvikler seg på en konkret måte, sier Hans Löwlund, som er avdelingssjef for Svensk Handel.

På Østlandet er andelen som har vært over grensa på handel 55 prosent, går det fram av den rapporten fra Handelens Utredningsinstitut (HUI) i Sverige.

Nordmenn lar seg lokke av lavere priser og bruker nærmere 3.000 svenske kroner hver gang de drar på handletur til Sverige, viser undersøkelsen.

Prisforskjellene mellom Sverige og Danmark og Sverige og Finland er betydelig mindre, men også fra disse landene drar mange på handletur til Sverige.

LES OGSÅ:

Kommer fra hele Skandinavia

To av ti dansker har handlet i Sverige i løpet av siste kvartal og la i gjennomsnitt igjen nesten 1.000 kroner hver gang.

Like mange finner har handlet i Sverige og brukte rundt 1.000 svenske kroner hver gang.

Undersøkelsen bygger på intervjuer med rundt 1.000 personer i Norge, Sverige og Finland.

– Det er meget interessant at fire av ti nordmenn har vært i Sverige i løpet av første kvartal. Og at de bruker nærmere 3000 kroner gjør det ekstra spennende, mener Bo-Josef Eriksson, analytiker i Region Värmland.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vestby-pasienter kan gi problemer

    Når innbyggerne i Vestby i mai overføres til Sykehuset Østfold, kan det gi økt antall pasienter på korridor og en opphopning av pasienter i akuttmottak. Det kommer fram i sykehusets risikovurdering for mottak av Vestbypasienter.

    Korridorpasienter på Sykehuset Østfold
    Foto: Sykehuset Østfold
  • Tiltalt for drapsforsøk

    En 27 år gammel mann er tiltalt for å ha prøvd å drepe en annen mann med kniv eller øks i Sarpsborg i mai 2016, skriver VG. Ifølge tiltalen ble han overmannet av andre personer før han kunne gjennomføre drapet.