NRK Meny
Normal

Fire av ti har vært på «harrytur»

Fire av ti nordmenn har vært på handletur
til Sverige i løpet av siste kvartal, viser en ny svensk undersøkelse.

Grensehandel

Prisforskjellene mellom Sverige og Danmark og Sverige og Finland er betydelig mindre, men også fra disse landene drar mange på handletur til Sverige.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Denne nye og viktige undersøkelsen gir oss mulighet til å studere grensehandelen og hvordan den utvikler seg på en konkret måte, sier Hans Löwlund, som er avdelingssjef for Svensk Handel.

På Østlandet er andelen som har vært over grensa på handel 55 prosent, går det fram av den rapporten fra Handelens Utredningsinstitut (HUI) i Sverige.

Nordmenn lar seg lokke av lavere priser og bruker nærmere 3.000 svenske kroner hver gang de drar på handletur til Sverige, viser undersøkelsen.

Prisforskjellene mellom Sverige og Danmark og Sverige og Finland er betydelig mindre, men også fra disse landene drar mange på handletur til Sverige.

LES OGSÅ:

Kommer fra hele Skandinavia

To av ti dansker har handlet i Sverige i løpet av siste kvartal og la i gjennomsnitt igjen nesten 1.000 kroner hver gang.

Like mange finner har handlet i Sverige og brukte rundt 1.000 svenske kroner hver gang.

Undersøkelsen bygger på intervjuer med rundt 1.000 personer i Norge, Sverige og Finland.

– Det er meget interessant at fire av ti nordmenn har vært i Sverige i løpet av første kvartal. Og at de bruker nærmere 3000 kroner gjør det ekstra spennende, mener Bo-Josef Eriksson, analytiker i Region Värmland.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Møter i retten etter trusler

    En politibetjent i Østfold skal ha fått drapstrusler mot seg og sin familie av en mann som ble pågrepet i Fredrikstad. I dag må en 24 år gammel mann møte i Fredrikstad tingrett, tiltalt for grover trusler mot politibetjenten og hatefulle ytringer mot muslimer. Politiadvokat Jalal Khan sier truslene er alvolige. Mannens forsvarer, Øyvind Abrahamsen, ønsker ikke å kommentere saken før tingrettens behandling.

  • Mer flåttsykdom i Sverige

    Det er registrert rekordmange tilfeller av flåttsykdommen TBE i Vestra Götaland i Sverige så langt i år. I regionen som grenser til Østfold har 35 fått sykdommen så langt i år, mot 16 i hele fjor, ifølge Sveriges radio. Svenske helsemyndigheter anbefaler folk å vaksinere seg mot flåttsykdommen. I Norge er det kun registrert fem tilfeller av TBE så langt i år, melder Folkehelseinstituttet til NRK. Ingen av disse tilfellene var i Østfold, til tross for økningen rett over grensa.