Snø på bilen kan gi pengesmell

Tror du det holder å skrape bilrutene for is? Det kan koste flesk.

Snø på taket - biltaket

ALT MÅ BORT: Det holder ikke bare å skrape rutene for is. Du må også fjerne snø på panseret, taket, lyktene og skiltene. I verste tilfelle kan du miste lappen.

Foto: Colorbox

Bilen er full av snø og du skraper rutene i full fart før jobb, men lar snøen på taket, panseret, lyktene og bilskiltene bli liggende.

Vi er ikke overrasket over hvor sløve folk er når de ikke klarer å fjerne snøen fra lyktene

Stein Olaf Røberg

– Det kan i verste tilfelle ende med at man mister lappen og får flere tusen kroner i bot, sier Stein-Olaf Røberg, leder for Utrykningspolitiet i Østfold, Follo og Romerike.

– Setter andre i fare

Å la snøen bli liggende, er bare en av flere feil vi gjør nå på vinterstid.

Du kan skrape så mange ruter du vil, men kjører du rundt med masse snø på taket og på panseret, kan du havne i livsfarlige situasjoner.

– Bremser du og får snøen fremover kan du bli skremt og blir overrasket slik at du gjør et utfall med bilen som ikke er bra. Da kan du sette deg selv og andre i fare. Plutselig kan bilen bak få masse snø på ruta som fører ikke var forberedt på, forklarer Røberg.

UP-sjef, Follo og Østfold - Stein-Olaf Røberg

VIS HENSYN: UP-sjef i Østfold og Follo, Stein Olaf Røberg, sier at man kan havne i farlige situasjoner hvis man ikke fjerner snø og is.

Foto: Politiet

Havner du i en ulykke, en nestenulykke eller i en situasjon politiet mener er uaktsom, kan du få fra fem tusen kroner og oppover i bot. I tillegg mister du lappen i minst tre måneder.

Paragraf tre i Veitrafikkloven er klar. «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade».

– Sløve folk

De samme reglene gjelder for snø på billyktene. Kjøringen din kan fort bli ansett som uaktsom hvis snøen dekker lyktene.

– Vi er ikke overrasket over hvor sløve folk er når de ikke klarer å fjerne snøen fra lyktene.

En annen feil vil gjør er å kjøre rundt med snø på registreringsskiltene. Det er ulovlig, men politiet gjør sjelden annet enn å formane til at man fjerner snøen, forklarer Røberg.

Skrape bilen

DYRT: Skraper du ikke bilruta kan det bety en bot på 2000 kroner.

Foto: ARMIN WEIGEL / Afp

– Kjennetegnene skal være rene og tydelige. Ikke minst med tanke på automatiske bomstasjoner.

Rørberg oppfordrer alle til å bruke de minuttene det tar å børste av snø av hele bilen, samt skrape rutene.

Har du ikke sikt når du er ute og kjører, kan det brått bety en bot på 2000 kroner.