Smykker for 27 000 forsvant – henlagt etter fire dager

Helle Merete Stenehjem politianmeldte Drammen sykehus etter at morens smykker ble borte. Fire dager senere var saken henlagt.

Helle Merete Stenehjem

ANMELDTE: Helle Merete Stenehjem anmeldte Drammen sykehus da morens smykker ble borte. Saken ble henlagt etter kort tid.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

NRK skrev forrige uke om Helle Merete Stenehjem, som politianmeldte Drammen sykehus etter at hennes døde mors smykker forsvant. Sykehuset forklarte at smykkene kunne ha blitt kastet.

Hun leverte anmeldelsen torsdag 13. juli. Allerede 17. juli ble saken henlagt.

Kvinnes smykker forsvant

FORSVUNNET: Helles mor hadde på seg smykker til titusener av kroner da hun var innlagt på Drammen sykehus. Nå er de borte.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Saken ble anmeldt rimelig fort. Jeg opplever at det ikke er foretatt grundige undersøkelser, eller ikke undersøkelser i det hele tatt.

Hun sier hun var blitt forberedt på at saken ikke ville bli etterforsket. Likevel var det tungt å åpne brevet.

– Da ble jeg veldig lei meg, og jeg fikk ikke ro på dette her. Jeg vil gå videre med dette.

Ved hjelp av et bilde av moren med smykkene på, har Helle fått verdien satt til 27 300 kroner av en gullsmed. Gjennom sin advokat vil hun klage på henleggelsen.

Mangler mistenkte

Ingunn Hodne

ANMELD: En sak er ikke nødvendigvis over fordi den henlegges, mener politiadvokat Ingunn Hodne.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Politiadvokat i Sør-Øst politidistrikt Ingunn Hodne sier det kan være flere grunner til at en slik sak ikke etterforskes, for eksempel mangel på informasjon og eventuelle mistenkte.

Hun oppfordrer likevel folk til å anmelde, selv om saken i første omgang kan bli henlagt.

– Selv om vi ikke har nok til å etterforske der og da, kan det hende at politiet finner igjen godset på et senere tidspunkt. Da kan vi gjenoppta etterforskningen.

I NRK Buskerud sitt kommentarfelt på Facebook har flere lesere gått langt i å antyde at smykkene kan ha blitt stjålet av ansatte på sykehuset. NRK presiserer at fordi saken er henlagt, vet man fremdeles ikke hvor de har blitt av.

Smykker forsvant fra død kvinne

Helles mors smykker forsvant etter hennes død på Drammen sykehus.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Tror mange ikke melder fra

Flere av dem som opplever at ting blir borte melder ikke fra til verken sykehus eller politi, mener pasient- og brukerombud i Buskerud Anne-Lene Arnesen.

Anne-Lene Arnesen

UBEHAGELIG: Pasientombud Anne-Lene Arnesen tror det er flaut å melde fra om forsvunne eiendeler.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Her er det nok noen mørketall. Mange tenker at de da vil fremstå som mer opptatt av ting og verdigjenstander enn liv og helse til pasienten som har gått bort. Ingen vil ha på seg det stempelet, sier hun.

Arnesen sier hun hører om få slike saker, men at hver enkeltsak oppleves som belastende for de pårørende som går gjennom det.

– Det er ikke antall saker som angir om ting er et problem. I hver enkeltsak der noen opplever et slikt tap så er det jo et problem.

Samme skjedde med klokken til faren min.

Kommentar på Facebook

Flere skriver i Facebook-kommentarfeltet at de har opplevd det samme som Helle Merete Stenehjem.

Sykehuset: – Kan ikke utelukke feil

Drammen sykehus opplyser at de siden 2012 har registrert sju ganger at eiendeler har blitt borte. Men hvor riktig det tallet er, er vanskelig å si.

– Det kan selvfølgelig være flere tilfeller enn vi har registrert i våre system, sier fagsjef for helsefag ved Drammen sykehus Heid Lundanes.

Det er usikkert hvor mange av eiendelene som har kommet til rette.

Drammen sykehus

BORTE: Siden 2012 har eiendeler forsvunnet sju ganger fra Drammen sykehus.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK