Skjerper kontrollen av Koster-reservatet

Kustbevakningen, Länsstyrelsen og Kosterhavets nationalpark vil innskjerpe reglene for bruk av reservatet i sommer.

Felleskontroll av Kosterhavets nasjonalpark

FØLGER MED PÅ BÅTFOLKET. Sjöpolis, Kustbevakningen og oppsynsmenn fra nasjonalparken vokter parken i sommer.

Foto: Kustbevakningen

Det er egne spilleregler for hvordan man kan og skal oppføre seg i et naturreservat, og reglene gjelder ikke minst Sveriges eneste marine nasjonalpark i Kosterhavet.

Sist lørdag var det kontroll av nasjonalparken, og det var Sjöpolisen, Kustbevakningens fartøy KBV 307 og arbeidsbåten Kosterhav, som saumfarte øyene utenfor Strømstad.

Syd- og Nord-Koster opplever enorm tilstrømning på land og i vann fra og med juni til og med et godt stykke ut i september, og nå øker trykket mot naturressursene i takt med ferietiden.

Les også:

Felleskontroll av Kosterhavets nasjonalpark

FIRE KONTROLLER I ÅR. Kustbevakningen, Länsstyrelsen og Kosterhavets nationalpark gjennomførte sammen med Sjöpolisen sist lørdag sin første av flere felles kontroller i år.

Foto: Kustbevakningen

Mer tilstede i Kosterhavet

I løpet av lørdagen ble regler for ankring og fortøying av båter kontrollert.

Det er ikke anledning til å ligge lenge på samme sted i Koster-skjærgården, og det er heller ikke anledning til å ankre opp ved Kosterøynene utenfor angitt plasser.

Koster, Bohuslän

SÅRBAR. Naturen på Koster utsettes for et enormt trykk på land og i vann der titusenvis av fotturister og småbåteiere invaderer på sommeren.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mange norske båter velger å fortøye og ankre opp i passasjen mellom de to øyene stikk i strid med det som er tillatt, og nå skjerpes kontrollen.

- Det gikk veldig bra under kontrollen. Vi drar nytte av hverandres kompetanse, og har lært oss mye av hverandre, sier Gunnar Philipsson, fartøysjef på KBV 307 på Kustbevakningens egne nettsider.

Også Sjöpolisen deltok i kontrollene, og båtfolket vil merke mer tilstedeværelse fra myndighetene i år enn tidligere år.

Les også:

Sårbar natur

Det er stor slitasje på land og i sjø når tusenvis av båter i alle størrelser besøker Kosterhavet.

Også på land er presset mot naturen stort.

Kustbevakningen, Länsstyrelsen og Kosterhavets nationalpark kommer i løpet av sommeren til å utføre felles kontroll ytterligere tre ganger.

Hver for seg holder de også oppsikt over området.

Årlig kan man blant annet oppleve at Kustbevakningens fly går over øyene i skjærgården og følger med på hvor man ankrer opp, og hvor lenge man blir liggende på samme sted.

Det var i 2009 at Sveriges første marine nasjonalpark ble innviet i Kosterhavet.

Nasjonalparken ligger i Strömstads og Tanums kommuner og omfatter rundt 400 kvadratkilometer, der nærmere 98 prosent av parken er hav.