Skal ha bestilt drap på datterens kjæreste

En Fredrikstad-mann i 40-årene er tiltalt for å bestilt et drap på kjæresten til sin egen datter. Mandag starter saken i Oslo tingrett.

Oslo tingrett inngangsparti opplyst

Det er satt av nesten fem uker til behandling av saken i Oslo tingrett.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Statsadvokatene har tatt ut tiltale mot seks personer. Fire av dem er fra Fredrikstad og Sarpsborg, de to siste fra Oslo.

– Vi mener at dette er æresrelatert. Det går ut på familievold, forbund om drap, frihetsberøvelse og legemsbeskadigelse, sier statsadvokat Trude Antonsen.

Fredrikstad-mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 233a, som går på å ha inngått avtale med andre personer om å begå drap eller medvirke til dette.

– Vår oppfatning er at det er en som har bestilt et drap for å ta livet av sin svigersønn mot et pengebeløp. Han tar kontakt med personer og bestiller drapet, svigersønnen blir kidnappet og utsatt for ganske grov vold, sier Antonsen.

Offeret i saken, en 19 år gammel mann, ble en søndag i februar i 2014 skygget på vei hjem fra kjæresten, tvunget inn i en bil, bortført og mishandlet i en leilighet i Oslo. Mannen ble til slutt sluppet fri nesten et døgn etter at han ble kidnappet.

Har bilder

Politiet mener 19-åringen ble kneblet, bundet og slått gjentatte ganger i hodet med knyttet neve, og med ledninger eller kabler mot ryggen.

Fornærmende skal ifølge tiltalen ha mistet bevisstheten flere ganger, og fått hevelser, kutt og blåmerker i ansiktet.

Tom Barth Hofstad

Advokat Tom Barth-Hofstad forsvarer en av de tiltalte.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Vi mener han ble utsatt for grov vold, og det har de som var med på det også delvis erkjent. Det finnes bildebevis, sier Antonsen.

Hva slags bilder er det?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om nå. Det vil jeg belyse under hovedforhandlingene.

En av dem som står tiltalt for å ha bortført og mishandlet 19-åringen erkjenner straffskyld for frihetsberøvelse. Det sier hans forsvarer Tom Berth-Hofstad.

– Min klient kommer til å forklare at han ville late som om han skulle drepe 19-åringen og gi oppdragsgiveren et falskt, men troverdig inntrykk av at jobben var utført, sier han til VG.

Likte ikke datterens kjæreste

Politiet har en teori om at den hovedtiltalte Fredrikstad-mannen og hans kone ikke likte at datteren ble kjæreste med den fornærmede 19-åringen, og at faren ønsket å betale 250.000 kroner for å få 19-åringen drept.

– Vår teori er at de ønsket å få sin datter vekk fra dette. Vår oppfatning er at det er æresrelatert. Det kommer også til å bli ført vitneførsel rundt æreskultur. De involverte har utenlandsk bakgrunn, sier Trude Antonsen.

Det er satt av nesten fem uker til hovedforhandlingen i Oslo tingrett. Seks tiltalte og to fornærmede, det unge paret, skal forklarer seg.

Aktor vil føre rundt 16 vitner, i tillegg kommer alle forsvarernes vitner. Strafferammen for å inngå avtale om drap, såkalt drapsforbund, er fengsel inntil 10 år.

– Spesiell sak

Bistandsadvokat Eirik Teigstad

Eirik Teigstad er bistandsadvokaten til tiltaltes datter og den fornærmede 19-åringen.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Familiefaren fra Fredrikstad er også tiltalt for å ha slått, sparket og truet med å drepe datteren sin.

– Saken er veldig spesiell. Det er ikke mange slike saker som har vært oppe i retten før. Det med drapsforbund og frihetsberøvelse gjelder kun den ene av klientene mine. Så er det familievold på den kvinnelige klienten, sier Eirik Teigstad, som er bistandsadvokat for det unge paret.

– Dette har selvsagt vært en stor belastning for begge to, og er det fortsatt. Jeg ønsker ikke å gi noen flere kommentarer utover det, legger Teigstad til.

Forsvareren til den tiltalte mannen i 40-årene, John Christian Elden, har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.