Sju Syria-farere fra samme gate i Fredrikstad

Sju menn fra Lislebyveien i Fredrikstad har reist til Syria for å kjempe sammen med terrororganisasjonen Islamsk Stat. Av de sju er en drept, to har kommet tilbake og fire er fortsatt ute.

Mideast Syria Al-Qaida Baghdadi

Ifølge TV2 har sju unge menn fra Lisleby reist til Syria.

Foto: Uncredited / Ap

Det er TV2 som melder dette. Kanalen har kartlagt ekstreme norske islamister og hvor de kommer fra. Resultatet av kartleggingen viser at Fredrikstad og spesielt Lisleby skiller seg ut.

Kartleggingen viser at den siste som skal ha reist ut er en 25-årig mann som dro i forrige måned.

Østfold skiller seg ut

Informasjonsrådgiver Martin Berntsen i PST sier til TV2 at Østfold skiller seg ut på to måter. Det gjelder både det totale antall som har reist ut og antall konvertitter. Men PST har ingen forklaring på hvorfor det er slik.

Ordfører Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad har heller ikke noen forklaring på hvorfor såpass mange av byens innbyggere drar ut på denne måten.

– Vi har ikke vært direkte i kontakt med noen som har reist, så vi har ikke direkte kunnskap om hvorfor de reiser, sier Nygård til TV2.

Radikaliseres gjennom vennskap

Professor i statsvitenskap Peter Neumann sier til kanalen at flertallet blir radikalisert gjennom vennskap, og det stemmer godt med det som har skjedd på Lisleby. TV2 har opplysninger om at alle de sju kjente hverandre.

Kanalen har oppsøkt Lislebyveien i Fredrikstad, men har erfart at folk flest er lite interessert i å snakke om temaet. Det bor flere kristne syrere i området, og de tør ikke snakke om situasjonen.

Laster kart, vennligst vent...

De sju skal alle komme fra området rundt Lislebyveien i Fredrikstad.