Hopp til innhold

Retten vil løslate voldtektssiktet tenåring

19-åringen ble fremstilt for fengsling i ettermiddag, men politiet fikk ikke medhold i kravet om to ukers varetekt.

Voldtektssiktet tenåring løslatt

Oslo tingrett vil løslate en voldtektssiktet tenåring. Aktor Rita Parnas anket på stedet, etter fengslingsmøtet der også forsvarer Thorleif Bruland og bistandsadvokat Iram Ali var til stede.

– Det som er vanskelig i denne saken er at flere forhold ikke er av nyere dato, forteller politiadvokat på seksualforbrytelseavsnittet i Oslo, Rita Parnas.

Politiet ba om to ukers fengsling med brev- og besøksforbud, da en tenåringsgutt fra Oslo ble fremstilt for varetektsfengsling fredag.

Han er en av tre som er siktet for flere voldtekter mot mindreårige jenter.

Det er politiet selv som har anmeldt flere av forholdene, ikke de fornærmede jentene. De tre siktede ble pågrepet i en aksjon på tirsdag.

Blir likevel sittende

De tre er anmeldt for til sammen fem voldtekter, men nekter straffskyld. De to andre som ble pågrepet er allerede løslatt, men fremdeles siktet.

– Når det gjelder denne siktede er det opplysninger som politiet trenger å få avklart nærmere for å kunne vurdere saken videre. Så derfor er det behov for å fengsle akkurat denne personen.

Fengslingsmøtet gikk fredag for lukkede dører.

Da aktor ikke fikk medhold i dagens fengslingsmøte, anket hun rettens avgjørelse på stedet. Tenåringen blir dermed sittende fengslet til anken er behandlet av lagmannsretten over helgen.

En av grunnene til at politiet ikke fikk medhold i fengslingen, var at retten ikke mente det var fare for ytterligere bevisforspillelse.

Filmet og delt

Politiet oppdaget i etterforskningen av voldtektene at seksuelle handlinger med mindreårige jenter har blitt filmet og delt i sosiale medier. Politiet har beslaglagt datamaskiner og mobiltelefoner som nå blir gjennomgått, sammen med ulike kontoer i sosiale medier.

– Det politiet har fått kjennskap til er at man er i et miljø der man stilltiende aksepterer seksuelle overgrep. Ingen tør å si fra fordi man frykter utfrysing, sier politiadvokat Parnas.

Kriseteam på skolen

Rektoren på skolen som er involvert sier til NRK at saken kom helt overraskende på ham og de ansatte ved skolen da saken ble kjent denne uken.

– Vi kjente ikke til et slikt miljø, og vet heller ingenting om hvor stort dette er og om det omfatter flere av skolens elever. Det viktigste nå er å ivareta alle elevene på skolen, sier rektor.

Alle elevene ved den videregående skolen har fått snakke med profesjonelle dersom de har ønsket det.

– Denne saken kan jo trigge tanker og spørsmål rundt hendelser som kan ha skjedd tidligere, og det er viktig at elevene får snakke ut om det de ønsker å snakke om.

Lærerne har blitt informert og fått profesjonell hjelp til hvordan de skal takle og hjelpe elever som har behov for samtaler.

– Kriseteamet til utdanningsetaten har gitt oss veldig god hjelp og bistand, sier rektor.