Regn fryser på bakken - speilglatte veier

Bilister bes om å være på vakt på grunn av regn som fryser på bakken og skaper svært vanskelige kjøreforhold. Mange har kjørt ut, og politiet oppfordrer folk om å la bilen stå til det er fremkommelig igjen.

Kjørte ut etter underkjølt regn

TRE: En bil kjørte i et tre langs fylkesvei 241 ved Hønefoss lørdag ettermiddag, men ingen ble alvorlig skadd.

Foto: Ole-Edvin Tangen

Et OBS-varsel for lørdag ettermiddag gjaldt nordlige og midtre deler av Hedmark, Oppland, Telemark og Buskerud, som er mest utsatt. I tillegg er Oslo og Akershus rammet av underkjølt regn.

– Dette skaper meget glatte veier. Politiet oppfordrer alle til å kjøre forsiktig, tvitrer Oslo politidistrikt ved 14.30-tiden.

Regnværet skal gi seg utpå ettermiddagen, og OBS-varselet sluttet klokken 16, ifølge Yr.

– Det verste er over når det gjelder nedbøren, mens temperaturmessig holder isen seg nok til et stykke ut på søndagen, sier meteorolog Marit Berger ved 17-tiden.

Laster Twitter-innhold

Travelt for politiet

Lørdag er det flere utforkjøringer i en rekke politidistrikter i Sør-Norge, men det er ikke meldt om alvorlige personskader foreløpig.

Frontrute dekket av is etter underkjølt regn

ISDEKKE: Slik så bilrutene ut i Oslo etter været som rammet Sør-Norge lørdag ettermiddag.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Nå ser det greit ut, men det har vært en travel dag med mange titalls henvendelser, forteller operasjonsleder Jarle Habberstad i Sør-Øst politidistrikt like etter klokken 17.

Siden alle utforkjøringene skjedde over et stort område samtidig måtte de prioritere å reise til bilistene som har skadet seg.

– Det er kun snakk om lettere skader. De som var med på andre utforkjøringene måtte vi henvise til bergingsselskaper, sier han.

Utforkjøring på fv 241 utenfor Hønefoss

UTFOR: Fv 241 utenfor Hønefoss. Flere biler kjørte i grøfta. Mange bilister parkerte langs veien i påvente av strøing.

Foto: Ole Edvin Tangen
Laster Twitter-innhold

Fylkesvei 287 i Sigdal ble stengt i ett felt etter at en bil kjørte ut ved 14-tiden, rundt to kilometer sør for Prestfoss. De involverte er et barn og en kvinne i 40-årene, som begge kjøres til sykehus for sjekk.

Kaotiske tilstander

Nødetatene rykket ut i Hønefoss, Modum og ulike steder i Buskerud der politiet sier at veldig mange kjørte ut samtidig.

– Vi er nødt til å kjøre fra sted til sted for å se til at alle som har kjørt av har det bra. Det meldes om flere utforkjøringer i ulike deler av distriktet, så vi har ikke helt oversikt. Men det er veldig glatt nå, sier operasjonsleder Martin Andersen-Gott i Sør-Øst politidistrikt like etter klokken 13.

Politiet og Statens vegvesen ber folk om å være forsiktige og vurdere om det er nødvendig å kjøre.

– Nå begynner også problemene å dukke opp i drammensområdet og lavlandet. La bilen stå om mulig, sier vaktleder Eva Hynne i Vestviken 110-sentral ved 14-tiden.

Laster Twitter-innhold

– Alle mannskaper er ute for å gjøre tiltak som salting og strøing, melder vegvesenet.

Laster Twitter-innhold

Trøndelag-politiet advarte også om glatte veier før dødsulykken på E6 mellom en brannbil og personbil, der to personer omkom.

Innstillte busser

Også kollektivtrafikken er rammet. I Buskerud innstilte busselskapet Brakar sine avganger i flere timer.

– Samtlige linjer på Ringerike står nå stille på grunn av svært glatt føre og underkjølt regn. De venter på strøbiler for å kunne gjenoppta kjøringen, opplyste selskapet rundt klokken 13.

Brakar skrev på nettsiden sin at været og føreforholdene også ville spre seg til Kongsberg og Vikersund, hvor det ble innstilte avganger.

Like før klokken 17 kom all busstrafikk i gang igjen. Veiene er strødd og bussene kan kjøre igjen. På Ringerike må man fortsatt regne med forsinkelser på lokalbussene og ekspresslinjene 101 og 200, opplyser Brakar.

Buss i grøfta ved Hønefoss

UTAFOR: Buss havnet i grøfta ved Hønefoss. Like før klokken 17 kom all busstrafikk i gang igjen etter å ha vært innstilt i området.

Foto: Ole Edvin Tangen