Razzia etter ulovlig jakt

Økokrim aksjonerte nylig mot Høland Jeger- og fiskerforening. Bakgrunnen er at flere personer i Høland etterforskes for ulovlig jakt på ulv og ørn.

Ørn
Foto: Schgaguler, Roland / SCANPIX

Tre personer er hittil siktet.

Økokrim slo nylig til mot Høland jeger- og fiskerforening, etter mistanke om at listene til foreningens rovviltkonkurranse inneholder informasjon om ulovlig ulvejakt.

- Jeg var på jobb da Økokrim slo til. 10 minutter senere var de på plass med tre biler og seks politifolk hjemme hos lederen i viltstellgruppa vår, sier leder i Høland jeger- og fiskerforening, Trond Myrvold til Nationen.

- Siden har det vært kartlegging av folks gjøren og laden og en rekke avhør, blant annet av et helt elglag. Folk er rett og slett blitt redde, sier Myrvold.

Beslagla lister og jakttrofeer

Bakgrunnen for Økokrims interesse er ifølge politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt at flere personer i Høland etterforskes for ulovlig jakt på ulv og ørn.

Politiet har så langt siktet tre personer i Høland for jakt på fredet vilt, opplyser Tronier. En rekke jakttrofeer er beslaglagt hjemme hos en jegerfamilie der både bestefar, bestefarens eks-svigersønn og bestefarens barnebarn er siktet for ulovlig rovdyrjakt.

- Listene som politiet nå har beslaglagt, inneholder opplysninger om tre års rovviltkonkurranser i regi av jegerforeningen. Økokrim gransker nå disse listene, sier politiadvokat Tronier.

Jegere reagerer sterkt

Mange jegere reagerer nå på at de er dratt inn i en etterforskning, til tross for at de ikke har gjort noe galt. Espen Farstad, informasjonssjef i Norges jeger- og fiskerforbund, forteller at telefonen ikke har stått stille hos dem, etter at denne nyheten ble kjent i dag.

- Man føler at det er fremstilt som at det er et helt jegermiljø som har bedrevet ulovlig jakt, noe det vitterlig ikke er, sier Farstad.

- Økokrim har gått til aksjon for å ta tak i påstått illegal jakt på ørn og ulv, det synes de flest er veldig bra, men man reagerer på måten det er gjort på. At de har beslaglagt lister med personer som har deltatt i lovlige konkurranser, det oppfattes som sterkt urimelig.

- Mange føler seg misforstått

- Her er det mange som føler seg misforstått og misbruk inn i noe som vi alle tar avstand fra, nemlig illegal jakt på rovvilt, sier Farstad.

- Listene er beslaglagt blant annet for å gå igjennom virksomheten til personene i Høland som er siktet for illegal rovdyrjakt. Vi prøver blant annet å finne ut hvor de måtte ha vært til enhver tid, sier Tronier.

Det er over 200 medlemmer i Høland jeger- og fiskerforening.