– Målet er å bli Europamester

Rallytalent fra Tyristrand satser alt på å nå toppen i rallycross. På lørdag starter sesongen.

Anders Bråten fra Tyristrand deltar i EM i rallycross. Her tester han den nye bilen sin.

Anders Bråten har 300 hester under panseret når han til helgen skal måle krefter med Europas beste rallycrosskjørere.

– Nå kommer råtassen fram. Det er det jeg kaller den, sier rallytalentet Anders Bråten fra Tyristrand.

Ford Fiestaen har 300 hestekrefter. Lite minner om de gamle Fiestaene fra 80-tallet, når hans nye vidunder ruller ut fra bilhengeren. Mørk grå bil med oransje detaljer skal skremme motstanderne.

– Nå vil jeg ha en bil som skiller seg ut og er veldig sint. En litt skummel bil kan kanskje skremme motstanderne, men jeg må være litt tøff sjøl også, sier Bråten.

Drømmer om å bli europamester

På lørdag er han klar for årets første runde i EM i rallycross. 21-åringen inntok EM-sirkuset i fjor. Da havnet han på en sjuende plass sammenlagt for touring cars, uten å ha kjørt alle EM-rundene.

I år håper han kun på pallplasseringer, og innen tre år er drømmen å være europamester.

– Jeg håper å klare det. Det koster så mye penger at det er vanskelig å holde toppnivå mange år på rad, men nå satser vi alt, sier Bråten.

(saken fortsetter under bildet)

Bilen til Anders Bråten

Det er liten tvil om hvor Anders har tenkt å plassere seg i årets EM i rallycross.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Har fått hjelp av Petter Solberg

Anders Bråten og Petter Solberg

De kjører ikke i samme klasse og mesterskap, Anders Bråten og Petter Solberg.

Foto: Privat

Den tidligere verdensmesteren i rally, Petter Solberg, har stor tro på nykomlingen fra Tyristrand. Oppladingen til årets sesong har Anders Bråten blant annet brukt i Sverige hos Solberg og hans team.

– Når du er positiv og vil noe så mye som Anders gjør, da har han alle muligheter til å komme langt. Jeg tror han kommer til å overraske og kjempe i teten, sier Solberg, som også selv satser på rallycross framover.

21-åringen setter pris på hjelpen og støtten han får fra Solberg.

– Tipsene og rådene er viktig for meg. Viktigheten av trening er noe av det vi har snakket om. Det er helt rått å ha fått muligheten til å være nede hos Solberg, sier Bråten.

De to kjører verken i samme klasse eller i samme mesterskap. Solberg kjører VM i rallycross i den såkalte "Super car"-klassen, mens Bråten er på nivået under. Hans klasse kalles "Touring car", men hans løp går altså bare i Europa. I alt skal han kjøre ni runder.

Den første EM-runden går i Montalegre i Portugal.

– Bil er alt

Anders og Trond Bråten

Anders Bråten har nærmest fått bilkjøring inn med morsmelken. Her sammen med faren Trond.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Anders sin far driver en bilforretning på Veme, og onkelen til Anders kjører også rally. Så bil og motor har vært en naturlig del av oppveksten. Allerede da han var seks-sju år gammel, begynte Anders å kjøre crossykkel. Etter det har han kjørt bilcross, rallycross og helt vanlig bil.

– Bil er alt for meg, sier han.

Nå gjenstår bare litt finpuss på bil og kropp før sirkuset er i gang.

– Jeg har fått litt langt hår, så jeg tenkte jeg skulle reise til frisøren og klippe meg. Da skulle alt være klart, ler Bråten.