Har solgt bilder for 2,5 mill. på tre dager

Interessen for 75-åringen Pushwagner vil ingen ende ta. – Et eventyr, rett og slett, sier Ole Dørje ved galleriet, Soli Brug.

Pushwagner

SELGER UNNA: Hariton Pushwagner har solgt kunst for 2,5 millioner kroner på tre dager i forbindelse med utstillingen på Soli Brug.

Foto: Dang Trinh / NRK

Hariton Pushwagner er kjent som en av Norges viktigste samtidskunstnere. Lørdag åpnet han utstillingen som markerer hans 75-årsjubileum på Soli Brug i Sarpsborg.

– Først så tegner jeg. Så tenker jeg nøye over hvor jeg skal sette hvilke farger, har han forklart. Nå har hans fargerike bilder sopt inn over 2,5 millioner kroner på tre dager.

– Aldri hatt så mye folk

Ole Dørje ved galleriet er i ekstase over interessen rundt kunstneren.

Ole Dørje

PÅGANG: Ole Dørje ved Soli Brug har hatt rekordinntog av kunder som vil se på bildene til Pushwagner.

Foto: Privat

– Vi har aldri hatt så mange folk innom på en åpning tidligere, og folk har strømmet til hele helgen. Det interessante er at vi på en mandag har solgt bilder for en halv million kroner, forteller han til NRK.

Han tror det er flere grunner til at Pushwagner selger så mange bilder.

– Det ene er jo at han har en bred appell. Han når ut til veldig mange. Det andre er jo at han er en banebrytende kunstner i norsk kunsthistorie. For det tredje skiller han seg ut fra mange andre kunstnere ved å gjøre noe helt eget.

Det var VG som først skrev om millionsalget etter helgen.

– En glemt uteligger

Hariton Pushwagner

PÅ SOLI: Jubileumsutstillingen har slått an hos folk, konkluderer Ole Dørje ved galleriet.

Foto: Petter Larsson / NRK

Folk har også trykket Pushwagner til sitt bryst også på grunn av hans historie, tror Dørje.

– Det at han var en glemt uteligger, en ruset kunstner som ingen trodde skulle klare å komme seg på beina, er rørende og sterkt. Han er en fugl Phønix, det alle amerikanske filmer handler om, sier han.

Pushwagner stiller ut nesten 100 bilder, og utstillingen på Soli Brug er en av de største utstillingene i jubileumsåret.

Alt fra håndkolorerte trykk og orginale malerier er solgt unna som varme hvetebrød, opplyser Dørje.

Utstillingen varer til 6. september.