Hopp til innhold

Protesterer for neste folkehøgskole-kull

Ingen av dem som i dag går på folkehøgskole vil rammes av regjeringens foreslåtte kutt i støtten til folkehøgskolene. Likevel reiser elever fra førti skoler til Stortinget for å protestere.

folkehøgskoleprotest

Anna Furhovden (t.v), Stine Berg og et tjuetall andre elever fra Skjeberg folkehøyskole reiser onsdag inn til Stortinget for å protestere mot regjeringens kuttforslag.

Foto: NRK/Pétur Níelsson

Nåværende, tidligere og fremtidige elever ved Norske folkehøgskoler møter onsdag opp foran Stortinget med ironiske takkekort til regjeringen. I sitt statsbudsjett har regjeringspartiene foreslått kutt i støtten til skolene, og kutt i stipend og lån til elevene. En ekstraregning på titusen kroner vil hindre mange fra å søke, tror elev ved Skjeberg Folkehøgskole, Anna Furhovden.

– Det som er den helt store verdien av folkehøgskolen er at vi har en bredt sammensatt elevmasse.

Daglig leder ved Informasjonskontoret for Folkehøgskolen, Dorte Birch

– Det vi er redde for da er at folkehøgskolen ikke lenger vil være en skole for folket. At det vil bli bare for de rike.

Det frykter også Dorte Birch, daglig leder ved informasjonskontoret for Folkehøgskolen. Paraplyorganisasjon som organiserer protesten foran Stortinget. Hun sier skolene er populære, og at plassene nok vil fylles selv om prisen går opp og støtten ned, men sier en sentral del av formålet blir borte om det kun blir aktuelt for folk med god råd.

– Det som er den helt store verdien av folkehøgskolen er at vi har en bredt sammensatt elevmasse. I et helt år lever og lærer man sammen med mennesker som kan være fra en helt annen bakgrunn enn man selv.

Ironiske takkekort

Furhovden sier titusen kroner er mye for mennesker rett etter videregående. Hun er ikke sikker på om hun selv hadde hatt råd, om støtten var redusert. Til tross for at Skjeberg Folkehøgskole i Sarpsborg er blant de billigere skolene.

– Hvis vi skal sette det i perspektiv, får du 150 meter motorvei for 32 millioner.

Anna Furuhovden

Onsdag slutter hun og et tjuetall elever fra Skjeberg seg til elever fra førti andre skoler, og reiser til Stortinget med ironiske takkekort til regjeringspartiene.

– I år fyller folkehøgskolen 150 år. Vi vil takke dem for at de feirer denne store anledningen ved å gi færre mennesker muligheten til å gå på folkehøgskole.

Mange har ikke venner fra før

Furhovden sier folkehøgskolen er en ny sjanse for ungdom som ikke har et godt sosialt fundament i livet. Flere av medelevene har fortalt at de ikke egentlig hadde venner før de kom til Skjeberg.

– Jeg kan tenke meg at det vil hjelpe dem veldig når de kommer ut i arbeidslivet. At de klarer å komme over den barrieren de har i livet når de ikke har hatt venner, og ikke vet hvordan de skal snakke med folk eller oppføre seg.

Bedre psykisk helse, og færre som begynner på utdanning de angrer på, eller ikke fullfører, er mye samfunnsnytte for pengene, mener hun. Kuttene som er foreslått er på 32 millioner kroner.

Dorte Birch

Daglig leder Dorte Birch ved informasjonskontoret for folkehøgskolene er skuffet over Høyre.

Foto: Informasjonskontoret for folkehøgskolene

– Hvis vi skal sette det i perspektiv, får du 150 meter motorvei for 32 millioner. Samfunnet får mer igjen for de pengene gjennom folkehøgskolestøtten.

Skuffet over Høyre

Dorte Birch sier de ble overrasket over kuttforslagene. Da Unge Høyre tidligere markerte skepsis til folkehøgskolen, var moderpartiet raskt ute og avviste at det delte skepsisen.

– Vi er skuffet over Høyre som har støttet oss godt til nå. Vi synes det veldig synd at de ikke lenger gjør det.

Paraplyorganisasjonen hun leder organiserer protesten, men ideen var elevenes.

– Dette var noe elevene sa de ville gjøre. De ville protestere. Også tidligere elever, og ungdom som hadde sett for seg å gå på folkehøgskole i fremtiden har tatt kontakt. Da måtte vi bare kaste oss rundt og organisere.

Protesterer for fremtidige kull

Furhovden og resten av dagens elever vil ikke bli rammet av kuttene. Likevel har engasjementet vært stort blant dem som i dag går på skolene.

– Vi synes at dette er noe som alle bør få oppleve og vi mener det bør være som det er nå, at folkehøgskolen er for alle.

For medelev Stine Berg er folkehøgskolen en familietradisjon.

– Foreldrene mine gikk på folkehøgskole. Det ble jo folk av dem, legger hun til.