Politiet advarer mot 112-svindel

Folk i flere deler av Norge blir ringt opp av 112. – Ikke ta telefonen, sier politiet.

112 ringer til iphone

IKKE RING OPP: Ifølge politiet er det ikke de som ringer når folk får anrop fra 112. Dette er trolig forsøk på svindel og det er uansett ikke mulig for politiet å ringe ut fra dette nummeret. (Illustrasjonsfoto)

Illustrasjon: NRK

Fredag ettermiddag ringer folk til politiet etter å ha fått anrop fra 112.

– Dette er svindel og 112 ringer ikke ut!, skriver Øst politidistrikt.

Det samme skjer i politidistrikter flere steder i landet.

– Snakker gebrokkent norsk

Agder-politiet har hatt uvanlig mange innringere fredag, forteller operasjonsleder Lars Hyberg:

– I løpet av dagen har vi hatt påfallende mange telefoner fra folk som forteller at de har blitt oppringt på mobilen fra et telefonnummer som fremstår som telefonnummer 112. Når de tar telefonen, blir det snakket til dem på gebrokkent norsk.

Operasjonsleder Lars Hyberg

NEI: Ikke svar om 112 ringer deg, advarer operasjonsleder Lars Hyberg i Agder politidistrikt. De som svarer må være varsom med å gi fra seg personlige opplysninger.

Foto: Madeleine Mellemstrand / NRK

Vet dere hva disse sier?

– Nei, foreløpig så vet vi ikke hva det blir spurt om, sier Hyberg og understreker;

– Bare for å være helt krystallklar: politiet vil aldri ringe til noen på dette nummeret. Det er et nødnummer som kun skal brukes å ringes til i forbindelse med nødssituasjoner. Så, mest sannsynlig er dette et forsøk på bedrageri.

To anrop på ti minutter

Judith Tangen fra Trysil opplevde å bli ringt opp fra politiets nødnummer.

Portrettbilde av Judith Tangen

SVARTE: Judith Tangen snakket med de som utga seg for å ringe fra politiets nødnummer. Hun og samboeren ble ringt på kort tid og Tangen er nå bekymret for at både de og bestemoren kan bli utsatt for svindel.

Foto: Privat

– Klokka 15.25 fikk jeg en oppringning der det stod "Politiet" på min telefon. Jeg tok den og da var det en asiatisk-engelsktalende dame som pratet i vei på gebrokkent språk. Jeg forstod ingenting av det hun sa og la på røret, sier Tangen.

Ti minutter senere ringte det fra 112 igjen – denne gang på samboerens telefon.

– Hun satt i samme bil som meg og ble oppringt to ganger etter at jeg ble ringt. Men hun svarte ikke, vi forstod at det var noe som ikke stemte, forteller Tangen.

Skjermdump av politi-oppringning til Judith Tangen 27.9.19

OPPRINGT: Her er anropsloggen til Judith Tangen fra Trysil etter at hun ble ringt opp av det som så ut som politiets nødnummer.

Foto: Privat

Ikke svar, ikke ring opp

Foreløpig mangler politiet oversikt over hvem som rammes. Vest, Sør-Øst, Øst, Møre og Romsdal og Agder politidistrikt har så langt advart mot oppringningene fredag.

Selv om mange aner at noe ikke stemmer ber politiet alle om å la telefonen være dersom de får anrop fra nødnummeret 112.

– Vi vil nå oppfordre folk til å la være å svare på telefonen. Hvis det er noen som blir utsatt for et bedrageri i forbindelse med dette, er vår oppfordring å anmelde det, sier Hyberg.

Politidirektoratet opplyser at det var lignende hendelser forrige helg og at det finnes teknologi som gjør det mulig for svindlere å velge hvilket nummer som dukker opp på telefonen som blir oppringt.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold