Ølrekord på Systembolaget

Aldri tidligere har nordmenn kjøpt mer øl på Systembolaget i Sverige.

Øl på boks
Foto: Rainer Prang / NRK

Ferske tall fra Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) viser at grensehandelen med alkohol økte med 5 prosent i 2006 sammenlignet med 2005.

Øl er den store vinneren, med en økning på nesten 11 prosent. Nordmenn kjøpte nesten 7,2 millioner liter øl på Systembolaget i fjor, skriver Aftenposten. 

- Økonomisk fornuft

Aftenposten har snakket med blant annet Stig Even Olsen fra Stavanger, som hevder ølkjøp i Sverige dreier seg om økonomisk fornuft.

- Dette er ikke harryhandel, det er økonomisk fornuft, sier han, og peker på at Systembolaget i Strömstad er vanvittig billig.

- Du får tre for prisen av en i Norge. Øl, vin og snus er vanvittig billig her, sier stavangermannen, som for tiden er student i Sarpsborg.

 

Polvarer, vin
Foto: Rainer Prang

Omsatte for 240 millioner

- Det er de billigste ølslagene som selger best, forteller butikksjef Martin Englund i Systembolagets utsalg i Oslovägen, som er det ene av to utsalg i Strömstad.

Englunds utsalg omsatte i 2006 for 240 millioner kroner. I følge Aftenposten er det over dobbelt så mye som det ble omsatt for i Uddevalla, en betydelig større by, på samme tid.

I tillegg omsatte Systembolagets andre utsalg i Strömstad sentrum for 120 millioner.

85-90 prosent av de tilsammen 360 millionene kommer fra norske kunder.  

Nedgang i brennevinssalget

Det eneste lyspunktet i statistikkene, sett med VBFs øyne, er at grensehandelen med brennevin går tilbake.

- Det er gledelig at grensehandelen med brennevin går tilbake, men grensehandelen med vin bekymrer oss. Vi har grunn til å tro at kjøp av vin fra Danmark og tax-free-handel også øker, og dermed bidrar dette til å undergrave posisjonen til Vinmonopolet, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF til avisen.

Vin og sterkvin har økt med 5,3 prosent, mens brennevin viser en svak nedgang på 0,19 prosent.

VBF synes tallene er overraskende fordi den norske kronen svekket seg 10-12 prosent i fjor, slik at svenskehandelen ble tilsvarende dyrere.