– I det øyeblikket de sa det var det som om alt låste seg inne i meg. Jeg kjente tårene presse på. Det var så vondt, sier Kira Amalie Berg Ottesen (19).
Hun er akkurat ferdig på Nydalen videregående skole i Oslo. Fredag holdt læreren en fin tale om samhold og at skoleåret hadde vist det var viktig å ta vare på hverandre. Så kom en representant fra ledelsen inn med to konvolutter.
Det ble holdt en tale om at skolen ville premiere og løfte fram de som hadde best resultat. Så fikk de to med best karakterer i klassen hvert sitt gavekort på 1000 kroner.
Ottesen beskriver en rar stemning i klassen og at flere elever tilsynelatende reagerte. Hun bestemte seg for å skrive et innlegg om saken som sto på trykk i Aftenposten mandag.
Ottesen sier hun nesten begynte å gråte da de to med best karakterer fikk gavekort - rett etter en tale om at det viktigste var å ta vare på hverandre.
Foto: Privat– Syns det var urettferdig
Johannes Evang er én av de to elevene som fikk gavekort. Han sier at hans umiddelbare reaksjon var å bli stolt og gira. Men etter å ha tenkt litt over utdelingen og det som lå bak endret følelsene seg. Og stoltheten forsvant, sier han.
Men ikke på grunn av kritikken fra Kira Amalie Ottesen, ifølge ham selv.
– Det var noe jeg kom fram til selv. Flere av mine medelever kommenterte det den dagen. De var veldig fornøyde med sin innsats og de karakterene de har fått, og hadde jobba like hardt for dem. Så jeg syns det var urettferdig nesten med én gang, sier han.
Ifølge Evang er både han og jenta som fikk det andre gavekortet enige med Ottesens kritikk, og stiller seg bak innlegget hennes.
– Jeg vet nesten sikkert at tanken bak er god. Ledelsen vil bare heie fram de som har gjort det bra og jobba hardt. Men de har kanskje ikke tenkt på det større bildet, og hvordan det påvirker de elevene som ikke får premie, sier han.
Johannes Evang var en av elevene på Nydalen som fikk gavekort fra skolen på 1000 kroner. Evangs følelser snudde raskt fra stolthet til ubehag.
Foto: Haris KirunIngen kan gjøre bedre enn sitt beste, og det viktige er å konkurrere mot seg selv, ikke bli sammenlignet med andre elever, mener han.
– Gir prestasjonspress
Ottesen mener en slik premiering av gode karakterer kun bygger opp under et prestasjonspress, og at skolen sender ut gale signaler ved å dele ut penger.
Det har vært et vanskelig år for mange, og mange har slitt psykisk, påpeker hun.
– Vi har stått sammen når oppgaver har blitt for tunge og vanskeligere. Vi har grått sammen og støttet hverandre, beskriver hun, og legger til:
– Vi har underbygget at vi er mer enn karakterer. At vet du hva, det er viktigere at du nå får vært ute en time med en venn, enn at du sitter enda lengre med den oppgaven. Det er bra nok, du er bra nok.
Ottesen mener for mange ungdommer i dag sliter med selvfølelsen og at skolen burde bygge elevene opp. For veldig mange har det vært tøft nok bare å komme seg gjennom skoleåret, sier hun.
- Les også:
Vanlig praksis
Utdanningsetaten i Oslo skriver i en e-post til NRK at det er helt tillatt for skolene å belønne elever for prestasjoner som skoleprestasjoner, idrett, entreprenørskap eller annet.
Det samme gjøres også for dem med beste fagprøve og svenneprøve inennfor fagutdanningene, ifølge etaten.
Nydalen har vært i kontakt med dem om saken, bekrefter de. Og Nydalen er ikke den eneste skolen i Oslo som gjør dette, ifølge divisjonsdirektøren Trond Lien for videregående skole.
«Ulike former for premiering eller oppmerksomheter i form av kinobilletter, boksjekker, diplomer og lignende er en helt ordinær praksis både i Oslo og andre steder,» skriver han.
– Ikke alle kan få seksere
Pedagogisk rådgiver Åsne Midtbø Aas i Dysleksi Norge er skuffet over Nydalens valg.
Åsne Midtbø Aas i Dysleksi Norge er skuffet over Nydalen videregående skole.
Foto: Ingvild Edvardsen / NRK– Det er nok ment som en motivasjon. Og ære være dem som har fått disse karakterene. Men det er ikke slik at det vil motivere alle, sier hun.
Aas etterlyser større fokus på innsatsen som ligger bak karakterene. Hun sier at noen elever aldri vil få femmere og seksere, uansett hvor hardt de jobber.
– Det kan være at den som har jobba aller mest har fått en treer. Det finnes mange elever der ute med ekstra utfordringer som gjør en vanvittig innsats, men veldig sjelden blir premiert. Kanskje vi skulle ha fokus på det?
– Kan fungere mot sin hensikt
Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) vil ikke kommentere enkeltsaken, men mener Ottesens innlegg er tankevekkende.
«En elev som går fra 1 til 2 kan ha gjort en vel så stor innsats enn en elev som går fra 5 til 6. Dette vet lærerne ofte best,» skriver hun.
Oslos skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).
Foto: Christopher Isachsen Sandøy / NRKHun er også langt på vei enig med Ottesen i deler av hennes syn:
«Å dele ut individuelle premier kan lett virke mot sin hensikt og bidra til prestasjonspress som ikke gir økt læring.»
Men byråden understreker også at det er bra at Nydalen anerkjenner innsats på mange områder.
Vil ikke slutte
NRK har forsøkt å komme i kontakt med Nydalen vgs, foreløpig uten å lyktes.
Men gjennom Aftenposten svarer skolen. Rektor Linn-Siri Jensen sier de belønner en hel rekke elever som har bidratt gjennom året. Det gjelder blant annet de med best skoleresultater og de som har hevdet seg i idrett eller andre arenaer utenfor skolen.
Men også russepresidenten, eleven som har holdt i skolens Instagram-profil, utmerket seg med kostymer på utkledningsdager og elever ved skolen som arrangerte Pride, ifølge rektoren.
«Våre anerkjennelser kan variere fra applaus, en kinobillett, en rose eller en gullskjorte – til bokstipend fra 200 kroner opp til 1000 kroner,» skriver de.