Norske Skog Follum legges ned

Bedriftsforsamlingen i Norske Skog bestemte i kveld å legge ned papirfabrikken på Follum i Ringerike. Dermed mister 356 ansatte jobben.

Video Norske Skog Follum legges ned

NETT-TV: Sinte demonstranter og Follum-ansatte mottar beskjeden om at arbeidsplassen deres, Norske Skog Follum, legges ned.

Stein-Roar Eriksen

De Follum-ansattes tillitsvalgt, Stein-Roar Eriksen, demonsterer sammen med over 100 andre utenfor Norske Skogs hovedkontor torsdag kveld.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Nyheten ble sluppet på Norske Skogs hovedkvarter ved Fornebu klokken 19.15 torsdag kveld. Nedleggelsen ble vedtatt med 14 mot fire stemmer.

– Dette er en katastrofe, sier de Follum-ansattes tillitsvalgt, Stein-Roar Eriksen.

– Skam dere, ropte en annen ansatt som var med på demonstrasjonen.

Det var svært opprørt stemning da Tom Ruud, lederen av bedriftsforsamlingen, møtte de ansatte utenfor hovedinngangen til Norske Skog på Oxenøen. Sinte tilrop og tårer var å se.

– Dette er åpenbart en vanskelig sak for veldig mange, men samtidig gir dette grunnlag for fremtidig konkurranseevne og lønnsom drift ved de øvrige anleggene til Norske Skog, sier Ruud.

Gravstøtten til Norske Skog Follum

Demonstrantene hadde laget en gravstøtte til ære for Norske Skog Follum.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Stenges innen mars neste år

Styret i Norske Skog gikk i går inn for å legge ned den tradisjonsrike fabrikken, etter at administrasjonen i slutten av november anbefalte det samme.

I dag var det opp til bedriftsforsamlingen å avgjøre Follums skjebne. Samtidig har flere hundre arbeidere holdt pusten, og klamret seg til et siste lite håp.

Nå stenges fabrikken om knappe tre måneder, senest 31. mars 2012.

– Norske Skog vil så godt som mulig bistå de Follum-ansatte i den kommende fasen. Vi ønsker å tilrettelegge for ny aktivitet i samarbeid med lokale myndigheter og næringsliv, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.

Follum-ansatte demonstrerer på Oxenøen

Follum-ansatte demonstrerer på Oxenøen torsdag kveld.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vil gå med underskudd

Ombudstvedt begrunnet bedriftsforsamlingens avgjørelse i kveld med at de ikke tror Follum kan gå med overskudd de nærmeste årene.

– Det er ikke mulig med lønnsom drift videre. Det var tvungende nødvendig å redusere kapasiteten, sier Ombudstvedt til NRK.no.

Den samme begrunnelsen ga Eivind Reiten, styreleder i Norske Skog, etter styremøtet i går.

– Papirforbruket går ned, og markedet faller. Det er mye mindre behov for papir. Derfor måtte vi gå inn for å legge ned den fabrikken som hadde minst forutsetning for å klare seg.

Ordfører i Ringerike, Kjell B. Hansen, sa før bedriftsforsamlingens møte i ettermiddag at han ikke hadde tro på at papirfabrikken ville klare seg.

– Folk i kommunen må begynne å forberede seg på hvilke enorme ringvirkninger en nedleggelse vil få.

Se TV-innslaget med ordføreren på NRK Østafjells i går:

Video Kjell B. Hansen

NETT TV: Ringerike-ordfører Kjell B. Hansen om Follum.

Ville kjøpe Follum

Ledelsen sa onsdag at de mente det var mer å tjene på å legge ned Follum, enn å selge til Viken Skog til inneværende bud. Budet var på 280 millioner kroner, pluss en eierandel i den nye virksomheten på 15 prosent. Viken understreket onsdag at tross avslaget, stod budet fortsatt ved lag torsdag.

Ansatterepresentant Inge Myrlund hadde liten tro på at Norske Skog i det hele tatt vurderte å takke ja til et bud fra Viken Skog.

– Jeg føler at Viken blir holdt for narr av Norske Skog. Snarere tvert i mot tror jeg ikke de vurderer et salg i det hele tatt, sa Myrlund til NRK onsdag.

Les også: Opprettholder budet på Follum

Inge Myrlund

De ansattes representant i styret, Inge Myrlund var svært spent før han gikk inn i styremøtet onsdag formiddag.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Oppretter fond

Buskerud fylkeskommune har nå opprettet et fond på 5 millioner kroner for å sikre og utvikle arbeidsplasser i området.

– Fondet er etablert som strakstiltak til å kunne ha noen midlertilgjengelig for å bidra til kommuner som får store utfordringerpå grunn av bedriftsnedleggelser, sier fylkesordfører Morten Eriksrød i Buskerud til NTB.

Han forteller at fondet blir satt i forbindelse med omstillingsfondet til Norske Skog, og øvrige midler som ble stilt til rådighet i kjølvannet av Union-saken i Skien i 2005.

Fylkeskommunens omstillingsfond er på 5 millioner kroner, og alle partiene i fylkestinget i Buskerud sto bak forslaget som ble vedtatt i fylkestinget torsdag ettermiddag.