Hopp til innhold

Nordmenn tilbake på Svinesund: – Helt nydelig!

Milliardindustrien på Svinesund har ligget nede for telling i 15 måneder. Roy Kenneth Nilsbakken feiret med falukorv i køen ved tollstasjonen.

Roy Nilsbakken var én av de som kunne krysse grensa fra Sverige til Norge uten å måtte gå i karantene fredag.

Roy Nilsbakken var én av de som kunne krysse grensa fra Sverige til Norge uten å måtte gå i karantene fredag.

– Det er faktisk helt nydelig! Jeg har kost meg på turen innover, sier en strålende fornøyd Maja Bobaric fra Drammen.

Fredag ettermiddag var hun på plass på dagligvarebutikken på Nordby kjøpesenter i Strömstad. Hun viser frem en velfylt handlevogn med flere brett med brus og poser med kjøttvarer.

Maja Bobaric

Maja Bobaric var på plass på Svinesund fredag ettermiddag.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Normalt har hun reist fra Drammen til Sverige en gang i måneden for å handle. Det har vært et savn det siste året.

– Jeg måtte bare dra inn da muligheten kom for å kunne handle. Det er både for å handle brus og mat, men også følelsen av å komme seg litt ut, sier hun.

Roy Kenneth Nilsbakken fra Moss har vært i Sverige for å delta i en begravelse i Uddevalla, og gjøre nødvendig arbeid på hytta.

Han benyttet muligheten til å handle med seg varer på vei hjem til Norge.

– Det har blitt brus til fem familier, litt kjøtt og brunkrem til dama. Om det var nødvendig å kjøre innom for å handle, det kan diskuteres. Men det er jo lov og jeg er fullvaksinert. Dessuten var det nesten ikke folk der, sier han.

Kø på grensa

Det enorme kjøpesenteret Nordby ligger på et jorde fem kilometer fra den norske grensa. Normalt er det nesten bare norske kunder, og trafikken har økt år for år.

Men siden mars i fjor har ulike varianter av grensehindringer gjort at det knapt har vært kunder.

Denne uka kom den første store lettelsen i restriksjonene.

Fra klokken 15 fredag kan nemlig fullvaksinerte nordmenn igjen reise til Sverige uten å gå i karantene når de kommer hjem igjen. 1,3 millioner har nå fått to vaksinedoser.

NRK forklarer

Slik blir koronasertifikatet kontrollert ved innreise til Norge

Slik blir koronasertifikatet kontrollert ved innreise til Norge

Hvem får unntak fra innreisekarantene?

Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene får unntak fra innreisekarantene fra og med fredag 11. juni kl. 15. Dette gjelder kun dersom de kan dokumentere dette gjennom norsk koronasertifikat. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 1. juli 2021.

Slik blir koronasertifikatet kontrollert ved innreise til Norge

Hvor finner jeg sertifikatet?

Koronasertifikatet ligger på helsenorge.no. Alle som skal reise inn til Norge må sette seg inn i hva sertifikatet viser og hvordan det kontrolleres før de kommer til grensen.

Slik blir koronasertifikatet kontrollert ved innreise til Norge

Hva gjør jeg før adkomst til grensen?

Koronasertifikatet har to kontrollsider: Kontrollside (Norge) og utvidet kontrollside (for innreise).

NB: Kontrollside (Norge) skal ikke brukes ved grensepassering. Bruk utvidet kontrollside ved kontroll på grensen. Det er denne du skal vise til politiet ved grensepassering.

Slik blir koronasertifikatet kontrollert ved innreise til Norge

Hvordan foregår kontrollen?

Politiet vil scanne QR-kodene som er på utvidet kontrollside. I scanneren vil kontrolløren øverst få opp informasjon om sertifikatet er gyldig eller ikke. Gyldig betyr kun at informasjonen i QR-koden er riktig, og ikke om du slipper innreisekarantene eller ikke.

Slik blir koronasertifikatet kontrollert ved innreise til Norge

Hva slags informasjon får kontrolløren opp?

Nedenfor i appen for scanning vil kontrolløren se informasjon om hva slags vaksine du har fått, når, fra hvilken produsent, og om du har fått en eller to doser. Hvis du har fått første vaksinedose for 3-15 uker siden, slipper du karantenehotell og kan avslutte karantene etter negativ test 3 døgn etter ankomst. Det samme gjelder for barn under 18 år. 

Slik blir koronasertifikatet kontrollert ved innreise til Norge

Må jeg testes ved innreise?

Hovedregelen er at alle skal testes på grensen ved innreise, også de som nå får fritak fra innreisekarantene. Testen er gratis. Ved kapasitetsutfordringer er det en mulighet for myndighetene på grensen til å bestemme at personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 og kan dokumentere dette, ikke skal ta test på grensen, men får plikt til å ta test senest innen to dager etter ankomst til Norge.

Norgesferie eller europaferie? Dette er reglene

Endringene ser imidlertid ut til å ha kommet brått på enkelte. Torsdag skrev NRK at politiet spådde kaos og køer på grensene fordi de ikke har rukket å oppbemanne.

Også vaksinasjonskontoret på Svinesund ventet seg køer.

Fredag ettermiddag var det kø inn til grensekontrollen på Svinesund.

Kø ved Svinesund

KØ: Allerede i 14-tiden begynte det å bli lange køer ved grenseovergangen på Svinesund.

Foto: Petter Larsson/NRK

Politiførstebetjent Stian Rasmushaugen sier det er normalt at det er kø på denne tiden av døgnet. Han forteller at enkelte har ventet omkring en time, men det er ikke mer enn det har vært også enkelte andre helger.

– Vi har oppbemannet for å kunne møte det vi ser for oss at kan komme til å skje. Men vi håper at flest mulig velger å la være, og kun ta nødvendige reiser.

– Frykter dere kaos?

– Vi er allerede utfordret på kapasiteten vår i grensekontrollen og vi har et krevende regelverk å forholde oss til. Vi har også hatt økt trafikk de siste ukene. Så når vi får dette på toppen, så er det en stor utfordring, sier han.

Politiet kontrollerer på Svinesund før det blir lettelser i innreiserestriksjonene.

Politiet kontrollerer bilister på vei inn i Norge like etter klokken 14 - en drøy time før de nye reglene trer i kraft.

Foto: Petter Larsson/NRK

Skuffet

Butikksjef Ole Jørgen Lind ved Maximat på Svinesund forteller at de har klart å gjøre seg klare for en betydelig oppgang i antall kunder. Da mangler enkelte varer, men har bestilt mye slik at han regner med hyllene blir fylt opp dag for dag.

Samtidig er han skuffet over at det etter 15 måneders stenging virker som om norske myndigheter er dårlig forberdt på åpningen.

Ole Jørgen Lind, butikksjef Maximat Nordby

Butikksjef Ole Jørgen Lind.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Personlig synes jeg det er litt uheldig. Det er klart man skal få god og riktig opplysning, men samtidig må vi forvente at norske myndigheter er forberedt, sier han.

Også Frp-leder Sylvi Listhaug er kritisk.

– Hvis det som nå gjengis i mediene er riktig, er det fullstendig kaos. Dette er ingen gjenåpningsplan. Dette er gjenåpningskaos. Helt åpenbart burde det vært planlagt bedre for gjenåpning enn dette, sier Listhaug til NTB.

Ber folk tenke seg om

Selv om flere nå kan reise til Sverige, er fortsatt anbefalingen fra norske myndigheter å unngå unødvendige reiser.

Justisminister Monica Mæland sier de er forberedt. Dessuten har regjeringen bemanner opp politiet og gjort visse praktiske tilpasninger.

Samtidig understreker hun at situasjonen fortsatt er spesiell.

– Hver enkelt skal sjekkes. Det er ikke en normalsituasjon, og det er fordi vi må hindre importsmitte, en ny bølge og nye nedstengninger. Derfor må vi bruke veldig mye mer tid på de reisende. Jo flere som reiser, jo større blir køene, sier hun.

Dessuten har hun en klar oppfordring til de som passerer grensa.

– Hvis man likevel reiser, så må man bidra så godt man kan. Alle som jobber i grensekontrollen gjør en enorm innsats. Da er det viktig å ikke diskutere og gi dem ansvaret for situasjonen vi er i, for det skyldes korona, sier hun.

Flere butikker fortsatt stengt

Fredag formiddag var det fortsatt stille på Nordby kjøpesenter. NRKs fullvaksinerte reporter forteller at flere av butikkene er stengt. Ansatte har vært permittert i lang tid, og er fortsatt ikke tilbake.

Andre butikker jobber med å fylle på varer og forberede seg til at det kommer flere kunder. Senterlederen er imidlertid usikker på hvor mye folk som kommer.

– Jeg tror at begrensningene og politiets advarsel om køer legger en liten demper på det. Jeg håper at det kommer en del litt ut i juli. Vi er nok ikke tilbake til gamle høyder før senere i sommer, er spådommen fra senterleder Ståle Løvheim på Nordby kjøpesenter.

Milliardindustri

Grensehandel har vokst til å bli en enorm industri. I 2019 dro nordmenn på 16 millioner dagsturer for å handle, melder SSB. Det ble handlet for 9,5 milliarder kroner.

Nesten 98 prosent av omsetningen forsvant da pandemien kom. I Västra Götaland, som er regionen Strömstad ligger i, har det vært restriksjoner siden mars i fjor. Enkelte andre områder i Sverige hadde åpning for reisende en periode i fjor sommer og frem til oktober.

Butikker på norsk side av grensa fikk et solid oppsving i omsetningen da kundene ikke kunne handle i Sverige, noe som har fått bransjeforeningen Virke til å kreve at politikerne endrer avgiftsnivået i Norge for å gjøre det mindre lønnsomt for nordmenn å reise ut av landet for å handle.