Nei ble til ja - Aurskog-Høland og Rømskog blir én kommune

I kveld ble det bestemt. Aurskog-Høland og Rømskog blir slått sammen.

Kommunesammenslåing

Her blir det bestemt at Aurskog-Høland og Rømskog blir slått sammen.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Det var en spent stemning i Rømskog da politikerne skulle stemme. Men ingen hadde ombestemt seg, og dermed ble det ja til sammenslåing.

Et delt bygdesamfunn

Ordfører i Rømskog, Thor Håkon Ramberg (KrF), sier han ikke frykter hva folk i kommunen vil si nå.

– Det har jo vært en kjent sak lenge. Vi har vært delt i bygdesamfunnet og i politikken. Dessverre vil jeg si. Men det er ingen overraskelse at utfallet ble som det ble i dag, sa han like etter at det var avgjort.

Snudde nei til ja

Grunnen til at det måtte stemmes på nytt i dag, var fordi Dag-Ivar Høisveen ikke fikk lov å avgi sin stemme i juni fordi Senterpartiet fremmet en inhabilitetssak.

Kommunesammenslåing

Omtrent 40 personer har kommet for å høre på politikerne.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Kommunestyret erklærte ham inhabil med sju mot seks stemmer. Dermed ble varaen satt inn. Han var nei-mann, og kommunestyret vedtok, med sju mot seks stemmer, å takke nei til sammenslåing med Aurskog-Høland.

Fordi Høisveens ene stemme fikk utslag for et vedtak, bestemte Fylkesmannen at kommunestyret måtte behandle saken en gang til. Høisveen snudde et nei til et ja.

Intensjonsavtale til grunn

Ramberg sier han har opplevd kommunen sin som splittet.

– Det viste den spørreundersøkelsen som vi hadde. Bygdefolket var delt på midten, sier han.

Hvordan skal dere jobbe fremover?

– Intensjonsavtalen ligger til grunn. Det er grunnfjellet i samarbeidsjobben videre med Aurskog-Høland. Vi skal ikke inn i Aurskog-Høland, men danne en ny kommune, sier han.

Kom for å se debatten live

Helge Andre Njåstad og Thor Håkon Ramberg

Leder av kommunalkomiteen, Helge André Njåstad, prater med ordfører Thor Håkon Ramberg.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Leder av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (FrP), var tilskuer i dag. Han har fulgt denne saken tett.

– Alle sammenslåingsdiskusjoner er interessante, men denne ekstraomgangen vi fikk her var spesiell siden kommunestyret gjorde et vedtak i motsatt retning sist. Da ble en folkevalgt gjort inhabil som ikke var inhabil. Så nå når saken kom opp som ekstra runde og samtidig som Aurskog-Høland FrP var invitert, fant jeg ut at jeg ville se kommunestyremøtet live. Og det var gøy.

Han likte debatten i salen.

– Jeg synes kommunestyredebatter er gode. Det var både gode innlegg hvor man løftet blikket, mens andre gikk i detaljer. Slik er jo det alltid. Men jeg synes det var en bra debatt og er veldig glad for at resultatet denne gangen ble ja til en ny og fremtidsrettet kommune, sier han.