Halden: Ber innbyggerne avlyse sosiale sammenkomster

De siste dagene har antall smittede økt mye i Østfold. Moss kommune forbyr alle innendørs arrangementer. I Halden bes folk om å ikke ha middagsselskaper.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Den siste tiden har smitten økt flere steder i tidligere Østfold fylke. Det siste døgnet er det påvist 52 smittetilfeller.

I Halden har 28 personer fått påvist smitte den siste uken. Kommunen holdt pressekonferanse om situasjonen klokken 17.00.

Kommunen ber om at folk avlyser sosiale sammenkomster, som middager og fester. Det er voksne som må stramme inn på sine aktiviteter, sier kommuneoverlegen.

Henrik Meyer

NYE TILTAK: Kommunikasjonsrådgiver Henrik Meyer oppsummerte de nye tiltakene på pressekonferansen.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– I Halden er det ikke greit med 10 - 20 voksne personer rundt et middagsbord, selv om de nasjonale reglene sier at det er lov, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Diskerud Meyer.

Halden fortsetter med rødt nivå på Halden videregående skole. Den siste uken er 1548 personer testet for viruset i kommunen.

Tiltakene gjelder fra mandag 30. november og frem til 14. desember.

Viderefører tiltak om munnbind

Det åpnes opp for breddeidrett for barn under 16 år, men kommunen viderefører tiltak om at kamper og stevner ikke skal gjennomføres.

Det videreføres også tiltak om bruk av munnbind på offentlige steder der det ikke er mulig å holde en meters avstand.

– Disse ukene er noen av de viktigste gjennom pandemien, det er en uavklart situasjon ikke bare i byen vår, men på store deler av Østlandet, sier kommuneoverlege Kjersti Gjøsund.

Fredag kunne NRK fortelle at det var flere smittede per 100.000 innbygger i tidligere Østfold fylke, enn i Oslo.

Forbyr innendørs arrangementer

Moss kommune holdt pressekonferanse tidligere i dag. Ordfører Hanne Tollerød sier kommuneledelsen er svært bekymret, og at de nå ser seg nødt til å innføre strengere, lokale tiltak.

Dette er de nye tiltakene:

  • Alle innendørs arrangementer blir forbudt, bortsett fra begravelser, vigsler og dåp.
  • Offentlige steder hvor det foregår kultur- og fritidsarrangementer blir stengt (unntatt aktiviteter for barneskolebarn)
  • Det er ikke lov med gudstjenester eller fellesbønn
  • Ingen utendørsarrangementer med mer enn 200 personer
  • Maks ti personer i private sammenkomster.
  • Serveringssteder får ikke servere alkohol
  • Påbud om munnbind i taxi (barn under 12 år er unntatt)
  • Rødt nivå i de videregående skolene og på voksenopplæring.

Tiltakene skal gjelde fra kl. 24.00 natt til tirsdag 1.desember.

I tillegg skal man vurdere om skolene skal ta juleferie tidligere enn planlagt. Det skal også vurderes om det er nødvendig med rødt nivå på ungdomsskolene.

Moss kommune holdt søndag pressekonferanse om nye smittervernstiltak.

Strenge tiltak

– Alle må ta ansvar nå, sier ordføreren, og legger til at det er trist at man må innføre slike tiltak på første søndag i advent, men at det er helt nødvendig, og oppfordrer til å finne andre måter å være sammen på.

Det vil heller ikke være lov med gruppetrening ved treningssentre og lignende steder, museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder må stenge. Det samme med bingohaller, bowlinghaller, spillehaller, lekeland og tilsvarende steder der det pågår underholdnings- og fritidsaktiviteter.

Svømmehaller, spaanlegg og hotellbasseng får ikke ta imot publikum, men det er gjort unntak for skolesvømming for de under 20 år, svømmekurs og svømmetrening for barn i barneskole eller yngre, samt svømming for profesjonelle utøvere, og rehabilitering.

Rødt smittenivå på videregående skoler

Kommunedirektør Hans Reidar Ness i Moss kommune startet pressekonferansen med å fortelle at Moss ligger nå over smittenivået man hadde i mars måned.

– Det er viktig at vi er i forkant nå, sa Ness.

Den siste uken er det påvist 46 nye smittetilfeller i Moss. Lørdag ble det bekreftet 14 tilfeller, hvor tre er under 18 år.

Én time før pressekonferansen gikk det ut melding fra kommunen til elevene på de to videregående skolene i byen om at både Malakoff og Kirkeparken videregående skoler settes på rødt smittevernnivå i to uker, fra tirsdag 1. desember. Det skriver Moss Avis.

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Moss

Kommuneoverlegen i Moss, Kristian Krogshus, på pressekonferanse om smittesituasjonen i Moss.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Flere skoler er rammet. Blant annet er 37 lærere og elever på fjerde trinn ved Krapfoss skole satt i karantene frem til fjerde desember.

Smitten øker flere steder i Østfold

Smitten øker i flere kommuner – sterkest er økningen i Sarpsborg og Fredrikstad. Den siste uken har over 120 personer fått påvist smitte i Fredrikstad.

Det siste døgnet er det påvist 19 tilfeller i Sarpsborg. En person som var smittet med viruset døde fredag på et sykehjem i Fredrikstad.

– Nå er bildet i mye større grad at smitten har spredt seg utover til flere ukjente smittetilfeller, sa kommuneoverlege i Fredrikstad, Sofie Lund Danielsen fredag.

I Sarpsborg har elevrådet ved St. Olav videregående tatt til orde for at skolen bør stenges. De har sendt brev til kommunen, og mener det ikke er mulig å holde en meter avstand på skolen.

Budu0JWFBco

ØKER: Smitten i Fredrikstad har vært økende den siste tiden.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 17.01.2021
2 971
Smittede/uke
158
Innlagte
517
Døde
42 003
Vaksinerte