Nei, dette er ikke mandariner

28 prosent av nordmenn tror de fortsatt spiser mandariner, viser en ny undersøkelse.

Klementiner

Mandarinen forsvant fra butikkhyllene for mange år siden.

Foto: Knut Haarvik / NRK

28 prosent av nordmenn tror de fortsatt spiser mandariner, viser en ny undersøkelse.

– Mandarin har ikke vært i salg på et kvart århundre annet enn i hermetisk form. Det heter klementin og bare det, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Fruktgrossisten kan imidlertid notere seg at flere bruker det riktige navnet. Da Bama gjorde tilsvarende undersøkelse for fem år siden, mente annenhver nordmann at de spiste mandarin.

Men kvinner vet

De eldste har spist flest mandariner og er de som holder mest på navnet. 35 prosent av pensjonistene tror fortsatt det finnes mandariner, viser undersøkelsen YouGov har gjort for Bama.

Litt mer oppsiktsvekkende er det at 29 prosent i aldersgruppen 18-34 år også sier mandarin.

– Mandarinene forsvant fra hyllene før de fleste i den aldersgruppen ble født. Det sier mye om hvor standhaftig mandarin-navnet er. Overlevelsesevnen kan også komme av at frukten er tett knyttet til jul og juletradisjoner, sier Linnert.

Det er fortsatt kvinner som har best oversikt. 72 prosent svarer riktig og sier sitrusfrukten heter klementin og ikke noe annet, mot 62 prosent av mennene.

Slått ut av steiner

Mandarinene har en lengre historie enn klementinene. De er opprinnelig fra det sørlige Asia og ble en stor suksess i Europa ut over 1900-tallet. Skallet var både tynnere og lettere å få av enn på en appelsin.

DF-SC-83-08526

Kong Hassan II av Marokko beordret på 70-tallet at den steinrike mandarinen skulle utryddes i landet.

Foto: A1C Felicia L. Wilson

Men mandariner kan ha opp mot 25 steiner i seg og måtte etter hvert se seg danket ut av de steinfrie klementinene, som begynte å komme i hyllene på 60-tallet.

Klementinen ble krysset fram av mandarin og appelsintypen pomerans.

– Om du likevel finner steiner i klementinene, skyldes det pollinering fra sitrontrær i nærheten, sier informasjonssjefen i Bama.

Steiner i sitrusen er ikke veldig populært. På 70-tallet beordret kong Hassan II at den steinrike mandarinsorten Wilking skulle utryddes i Marokko for å unngå at den påvirket klementiner og mandarinsorter med færre stein.

Det ble importert 30 000 tonn klementiner til Norge i fjor. Over halvparten av klementinene spises i november og desember.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.