Lege nekter å svare - kan miste autorisasjonen

En lege har nok en gang fått advarsel for å ha unnlatt å svare på henvendelser fra Helsetilsynet.

Lege. Illustrasjonsfoto.
Foto: Anders M. Leines / NRK

Ifølge fagsjef Jostein Vist i Statens Helsetilsyn er dette den syvende tilsynssaken mot legen fra Indre Østfold siden mars 2005. Hvis legen nå ikke svarer i tide, risikerer han å miste autorisasjonen.

- Gjentagende problem

- Ja, det ligger i dette vedtaket som nå er fattet at dersom han ikke gir oss den informasjonen som er etterspurt innen 14 dager, vil vi vurdere om han skal miste autorisasjonen sin inntil vi får informasjonen oversendt, forteller Vist. 

Dette er den sjuende tilsynssaken mot legen fra indre Østfold i løpet av drøye to år. Denne gang dreier det seg om manglende tilsvar på henvendelser fra trygdemyndighetene i Østfold.

Fagetaten NAV mener det er et gjentagende problem at legen ignorerer henvendelser og først svarer etter flere purringer.

- Veldig alvorlig

Helsetilsynet mener dette er svært alvorlig.

- Vi ser veldig alvorlig på det, ja -så alvorlig at vi nå for et par dager siden valgte å gi han en advarsel for brudd på den plikten han har til å gi oss informasjon i slike saker, sier Vist, før han legger til:

- Og vi ser veldig alvorlig på dette fordi han med det fratar oss som tilsynsmyndighet muligheten til å føre tilsyn med virksomheten hans

- En plikt

Helsetilsynet skjer forundret over hvordan det er mulig å unnlate å svare gang på gang.

- Når sant skal sies, så er det jo rimelig ubegripelig at helsepersonell stiller seg i en slik situasjon - at de risikerer å miste sin autorisasjon på grunn av saker som kanskje er av mer bagatellmessig karakter, mener Vist

- De skal gi oss informasjon når vi spør. Det er en plikt, sier han.

Den aktuelle legen lover å gi et raskt svar, men har ingen kommentar utover det.