Se alt fra dagens markering i Østfold

I dag er det 200 år siden Mossekonvensjonen ble undertegnet.

I dag er det 200 år siden Mossekonvensjonen ble undertegnet.

Kronprinsparet startet dagen med å feire grunnlovsjubileet på Spydeberg prestegård i Østfold, hvor de fikk se utdrag av «Spillet om Grunnloven».

Senere gikk turen videre til Moss, der 200-årsdagen for Mossekonvensjonen ble markert dagen gjennom. Kronprins Haakon holdt hovedtalen under festen på Verket Arena torsdag ettermiddag.

Sverige nektet å godta norsk selvstendighet sommeren 1814, og 27. juli gikk svenske tropper til angrep på Norge. Kronprinsen snakket om det vanskelige valget kong Christian Fredrik sto overfor da han ble tilbudt våpenhvile og forhandlinger:

– Kongens vanskelige beslutning var begynnelsen på 200 år med fred mellom de nordiske landene. Gjennom forhandlingene bidro han til å redde den norske Grunnloven, og skapte langt på vei fundamentet for det samfunnet vi har i dag, sa kronprins Haakon.

Fredsseminar for elever

Sammen med kronprinsesse Mette-Marit besøkte kronprinsen også Kirkeparken videregående skole i Moss, hvor det ble avholdt et internasjonalt fredsseminar.

Etter skolebesøket deltok kronprinsparet i en gatefest i Dronningensgate og besøkte Moss Jernverk. De fikk også selv beskue selve Mossekonvensjonen, som for anledningen sto utstilt i Konventionsgaarden i Moss.

SE VIDEO: Kronprinsparet tatt i mot med jubelbrøl

Kronprinsparet ankommer

Mossekonvensjonen kom hjem

Plassert trygt i en stålkasse kom originalen av Mossekonvensjonen torsdag morgen til Konventionsgården i Moss. Der ble den plassert i en monter og kan beundres jubileumsdagen gjennom.

Mossekonvensjonen er vanligvis trygt forvart i stortingsarkivet, og det var stortingspresident Olemic Thommessen (H) som brakte med seg de dyrebare dokumentene til østfoldbyen.

LES OGSÅ: Leverte dyrebart dokument i Moss

Marinemusikken marsjerer gjennom Moss

SE VIDEO: intervjuet med stortingspresident Olemic Thommesen og ordfører Tage Pettersen.

Stortingspresidenten og ordfører om konvensjonen

Se intervjuet med stortingspresident Olemic Thommesen og ordfører Tage Pettersen.

Tamburer gjennom gågata

NRK Østfold sender direkte fra gågata i Moss hør sendingen her:

SE VIDEO: Terje Kinn og Aleksander Ormvold spiller i Moss.

Terje Kinn (venstre) og Aleksander Ormvold (til høyre)